• Načítám...
>

Zelený zip pro Spořilov zbaví aut Prahu 4

  • 20. září 2017,
  • 16:08,
  • PRAHA 4,
  • Jana Peterková

Zelený zip pro Spořilov - to je výstava, která představuje studii tzv. zipu - tunelu s parkem na povrchu, který propojí obě části Spořilova. Ten je nejvíce zamořen smogem a hlukem a proto Městská část Praha 4 hledá ekologické řešení pro tuto lokalitu. Kromě tunelu, který Spořilov odhluční, je ještě v plánu zavést do této lokality tramvajovou dopravu.

Reklama

Zelený zip pro Spořilov. Tak to je výstava, která má podpořit společný projekt Prahy 4 a Magistrátu hl. m. Prahy. Jeho cílem je snížit hluk a smog zejména v oblasti Spořilova a přilehlých lokalit, které jsou nejvíce zasaženy současnou nešťastnou dopravní situací.

"Na Novém Spořilově a části Starého Spořilova je ten problém úplně jasný. Ty lidi ve dne i v noci obtěžuje Spořilovská, kde jede polovina výkonu kamionů, které už dávno měly jezdit po 511, která není hotová," řekl Petr Štěpánek, starosta MČ Praha 4.

Co se tedy vlastně na Spořilově stane. Auta a autobusy se svedou do zastřešených tunelů, které se nově postaví, a autobusy z velké části nahradí tramvaje. Ty do této části Prahy povedou právě v rámci projektu Zelený zip pro Spořilov.

"Spořilovská se dá řešit. Teď je samozřejmě diskuze na téma tramvaj v tunelu nebo mimo tunel, to už je pro mě taková rajská hudba, protože už se bavíme o umístění tramvaje. To už jsme výrazně dál, než jsme byli, když jsme se bavili, aby to technicky bylo. Já mám radost z toho, že je vidět, že to lze. Teď se to musí doladit s MČ, to je hlavně na ní, aby si určila, kde má vést tramvaj," řekl Petr Dolínek, náměstek primátorky hl. m. Prahy.

"To znamená, že na té dnešní existující dálnici na té Spořilovské se postaví dva tunely, ty se zasypou a vzniknou na nich 4 hektary parku," řekl Petr Štěpánek.

Na území, kde jezdí tisíce aut, kamionů a autobusů tak vznikne nový park a doprava bude svedena do tunelu pod ním. Za předpokladu zdárného průběhu přípravy a získání potřebných povolení by měly stavební práce začít už v roce 2020. Od prvního kopnutí do země až po dokončení parku bude realizace stavby trvat 3 - 4 roky. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu