• Načítám...
>

V Praze 5 používají speciální stromový tomograf

  • 21. srpna 2019,
  • 19:05,
  • PRAHA 5,
  • Natálie Forsterová

Praha 5 je jedinou městskou částí, která se může pochlubit tomografem. Tedy přístrojem, který funguje na principu ultrazvuku a pomocí diagnostiky pak dokáže odhalit hnilobu či dutinu uvnitř stromu. Jak měření v praxi vypadá jsme se vydali zjistit do parku Portheimka.

Reklama

Úspora peněz i času. To jsou podle vedení radnice MČ Praha 5 největší výhody tomografu, tedy nového přístroje na diagnostiku stromů, který Praha 5 zakoupila za bezmála 400 tisíc korun.

"My jsme si vždy na každý jednotlivý strom objednávali dendrologický průzkum. Samozřejmě než se vytvořila objednávka, než měl dendrolog čas, to nějakou dobu trvalo. Takto máme vyškoleného pracovníka na odboru a ten v případě potřeby okamžitě jde a ten strom prověří, zda je či není v pořádku," řekl Martin Slabý, místostarosta MČ Praha 5.

Speciální tomograf funguje na principu ultrazvuku a pomocí analýzy rychlosti šíření zvuku ve dřevě dokáže určit, jestli je strom zdravý.

"Změříme si průměr stromu, pak se tam natlučou čidla do vzdálenosti zhruba 10 až 12 centimetrů a přenosem zvuku a klepáním, kdy ta čidla jdou pod kůru do té tloušťky, která je aktivní, která by neměl být poškozena, tak tím přenosem zvuku skrze ta čidla, která se přenáší do počítače, dochází k tomu, že zjistíte v jaké kvalitě ten strom je, jestli má kmen nějakou dutinu a jestli je zdravý a perspektivní do budoucna. Pro nás je to stěžejní v rámci bezpečnosti pro občany, protože MČ tady má zhruba 5,5 tisíce stromů," řekl Jan Zeman, vedoucí Odboru zeleně MČ Praha 5.

Měření trvá zhruba půl hodiny a jeho výsledek se poté objeví na obrazovce počítače v podobě grafu.

"Když je to světle modré, tak víte, že ten strom má v sobě dutinu. Když je to zelené, strom žije a je perspektivní do budoucna," řekl Jan Zeman.

Praha 5 je jedinou MČ, která se tímto přístrojem může pochlubit. Do té doby zde, stejně jako v jiných částech metropole, prováděli diagnostiku prostřednictvím tahových zkoušek či dendrologických průzkumů.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu