• Načítám...
>

Praha 5 je připravená na snížení příjmů

  • 30. dubna 2021,
  • 14:35,
  • PRAHA 5,
  • Jaroslav Šetlík

Praha 5 se připravuje na snížení příjmů. K tomu dojde zejména v důsledku pandemie Covid - 19. Vedení městské části se proto rozhodlo snížit výdaje a to zejména těch, které souvisí s vnitřním chodem úřadu.

Reklama

S možným snížením příjmů v rozpočtu počítá kvůli pandemii Covid - 19 Praha 5. Městská část z toho důvodu připravila plán, jak se s touto problematikou vypořádat.

"Jednak jsme v minulých letech mohli uvažovat s příjmy z privatizace, která už ale v tuto chvíli skončila a jednak se samozřejmě podepsal v našem rozpočtu také covid - a to v našich vlastních příjmech a jednak taky v příjmech z nebytových prostor. Na druhou stranu se samozřejmě snažíme naopak podpořit podnikatele, kteří dneska nejsou v jednoduché situaci, což ale znamená další výpadek pro naše příjmy. Vzhledem k tomu, že se příjmová stránka snižuje, tak musíme hledat naopak prostor na výdajové stránce," říká radní MČ Praha 5, Jan Kavalírek.

Praha 5 ale nechce, aby se snížení výdajů dotklo služeb pro obyvatele, bezpečnosti nebo např. školství. 

"Spíš se chceme zaměřit na vnitřní chod úřadu. To znamená, kolik utrácíme za provoz našich budov, za kanceláře, za různé zbytné vnitřní běžné výdaje, které máme. Tam bychom chtěli ty prostory hledat. Bude se muset omezit jak úřad takový, tak i komfort politiků," dodává radní MČ Praha 5, Jan Kavalírek.

Vedení městské části se napříč koalicí shodlo na snížení běžných výdajů v příštím roce o 10 %. Podle radních je tato výše reálná.

"Já tedy v tuto chvíli postupuji tak, že každý týden mám velmi důkladné jednání s jedním odborem, kde se opravdu díváme detailně na ten rozpočet, detailně na služby, které ten odbor čerpá právě třeba na smlouvy, které máme k dispozici a hledáme ten prostor, kde bychom mohli tu optimalizaci nalézt tak, abychom ideálně na každém odboru k optimalizaci došli a ty běžné výdaje snížili," říká radní MČ Praha 5, Jan Kavalírek.

Městská část v letošním roce hospodaří se schodkem bezmála 413 milionů korun.

 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu