• Načítám...
>

Hřbitov Malvazinky oživil poeziomat

  • 30. června 2021,
  • 15:48,
  • PRAHA 5,
  • Lenka Castillo

Na smíchovském hřbitově Malvazinky je instalovaný stroj, který recituje básně zde pochovaných básníků. Projekt Ondřeje Kobzy, takzvaný poeziomat, podpořila i MČ Prahy 5.

Reklama

Básně od Jana Nerudy, Jiřího Ortena či úryvky z knih Jakuba Arbese či Ondřeje Sekory si můžete poslechnout při návštěvě malvazineckého hřbitova. Nově je tam totiž instalovaný poeziomat, který recituje básně zde pochovaných básníků. Za nápadem stojí známý kavárník Ondřej Kobza. 

„Zvuk působí na uši jinak, než když třeba něco vidíme. A kombinace toho, co slyšíme, ty texty lidí, kteří tady leží a toho, jak se díváte, jak ty stromy je povolávají, a lidé jdou trochu s takovým zamyšleným krokem k hrobům, tak toto vytváří dohromady jakousi kombinaci, která mě lákala ji vytvořit," vysvětlil Ondřej Kobza, autor nápadu.

Stroj, který recituje básně, ale také je z něho možné slyšet třeba píseň Karla Gotta, podpořila i MČ Prahy 5. Na projekt poskytla dar ve výši dvou set tisíc korun.

„My jsem teď vybrali nové motto naší městské části, které je: Praha 5 -moderní vizitka metropole, a myslím si, že právě toto je důkaz toho, že se tou moderní vizitkou chceme stát. Protože hřbitov Malvazinky je unikátní místo, máme tady teď unikátní rouru a lidé budou mít unikátní příležitost se tady projít a oblažit si svého ducha," pochválila projekt Renáta Zajíčková, starostka MČ Praha 5.

Design poeziomatu si vzala na starosti Jitka Tomsová, která svůj první navrhla už někdy v roce 2013. Tento je však jiný. Je ovládaný na kliku.

„Tento funguje tak, že zatočíte osmkrát klikou, a potom si stiskem knoflíku zvolíte tu báseň, kterou chcete. Takže každý stisk znamená posun o jednu báseň," popsala Jitka Tomsová, designérka projektu.

První poeziomat byl instalován na náměstí Míru a nyní je v plánu oživit tímto prvkem hřbitovy. Jako první byl vybrán právě smíchovský hřbitov Malvazinky.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu