• Načítám...
>

Čestným občanem Prahy 5 je novinář Peroutka i herec Donutil

  • 16. prosince 2021,
  • 11:27,
  • PRAHA 5,
  • Marek Tereba

Stát se čestným občanem se nepoštěstí každému. I tentokrát vybralo zastupitelstvo Prahy 5 opravdu velmi významné osobnosti, které se zapsaly do společenského, ale třeba i kulturního života v páté městské části. Kdo si cenu z rukou starostky odnesl?

Reklama

Ve slavnostním prostředí vily Portheimka proběhlo po roční pauze udílení čestných občanství vybraným obyvatelům Prahy 5. Ocenění se kvůli pandemii Covidu udělalovala nejen za rok 2020, ale i 2019. Cenu si odnesl třeba dlouholetý obyvatel pětky herec Miroslav Donutil.

Jsem překvapen. Je to pro mě velká čest být čestným občanem Prahy 5 a vážím si toho. Praha 5 mě okouzlila už tím, že tady mám svůj domov. To je to nejprimárnější ze všeho. Protože když někde máte svůj rodinu, někde bydlíte a odsud odjíždíte za prací a tu mám tedy na Praze 1 převážně. Ale taky v Praze 4 a někdy i v Praze 2 a různých Prahách, tak se rád vracíte domů a Praha 5 je mým domovem. Je krásná, architektonicky je obkopená nádhernou přírodou. Mám to štěstí, že bydlím nad Prokopským údolím. Takže opravdu je kam zajít." 

Stejně jako Miroslav Donutil, žije už 30 let v páté městské části i pilotka Vlasta Diblíková.

Zaskočilo mě to, protože si myslím, že tady jsou čestní občané jako Karel Gott nebo také známé osobnosti. Já jenom dělám práci, kterou jsem celý život chtěla dělat. Být pilotkou je zajímavé, ale že budu čestnou občankou jsem nečekala."

Čestným občanem Prahy 5 se  in memoriam stal i žurnalista Ferdinand Peroutka. Cenu převzala jeho vnučka, Terezie Kaslová. Dalšími oceněnými byli sládek Zdeněk Lux, či básník Jáchym Topol.

Myslím si, že v dnešní době je hodně nutné si připomínat nejen třeba naše historické  významné okamžiky, události. Ale připomínat a ukazovat lidi, kteří se zasloužili v jakémkoliv oboru o nějaký rozvoj, nějakou humanitu našeho národa. My jsme velmi rádi, že u nás na pětce žije takových lidí velké množství a vždycky každý rok je velmi těžké vybírat vždycky těch pět, kteří to ocenění čestný občan Prahy 5 dostanou. 

A už teď se prý plní seznam na další rok, zapojit se ale můžete i vy. Pokud znáte někoho, kdo by se mohl stát čestným občanem páté městské části, podělte se s radnicí a pomozte vyzdvihnout význam osobností vašeho okolí. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu