• Načítám...
>

Raudnitzův dům je zrekonstruován pro seniory

  • 15. ledna 2022,
  • 11:54,
  • PRAHA 5,
  • Marek Tereba

V Praze 5 je k dispozici další dům pro seniory. Obyvatelé, kteří potřebují bydlení s péčí, se budou moci nastěhovat do Raudnitzova domu v Hlubočepích. Přestavba byla velmi náročná a dlouhá. O to více se dnes můžeme radovat z výsledku. Jak dnes, tento více než 400 let starý dům, vypadá?

Reklama

Po desetiletém úsilí se to konečně povedlo. Raudnitzův dům je konečně zrekonstruován. Do novoklasicistní budovy se nastěhují hlavně senioři, kterých vlivem stárnutí populace, stále přibývá. Slavnostní přestřižení pásky proběhlo za přítomnosti zástupců radnice, magistrátu i široké veřejnosti. 

„Jsem za to velmi ráda. Jsem ráda za to, že Praha 5 je takto prozíravá a reaguje na aktuální trendy, které ve společnosti jsou. Právě dnes vyšly první výsledky ze sčítání lidu z roku 2021. Čili ty, které proběhly loni. Ty jednoznačně potvrzují, právě ten trend, to stárnutí obyvatelstva ve společnosti, protože v dnešní populaci je již přes dvacet procent lidí starších pětašedesáti let. Čili potřeba toho bydlení, pro starší lidi, je vysoká a bude ještě vyšší," uvedla Renáta Zajíčková, starostka MČ Praha 5.

Přestavba stála 162 miliónů korun. První myšlenka na přestavbu vznikla již v lednu roku 2011. Následně vznikla studie a projektová dokumentace. Plány ale přerušily volby a tehdejší vedení radnice. Stavět se začalo až v roce 2019 a dokončeno bylo oficiálně v listopadu loňského roku.

„Je tady v tutu chvíli dvacet pět bytů. Všech těch dvacet pět bytů je uzpůsobených pro hendikepované osoby. Případně, bude- li třeba. Ale teď, v tuto chvíli, je dvacet dva speciálně pro seniory. Z těch dvaceti dvou jsou dva byty pro vozíčkáře, a potom jsou tady dva byty pro místní učitele ze základní školy a jeden byt pro správce. Je tady zázemí centra sociální a ošetřovatelské pomoci, kde budou některé služby. Fyzioterapie, masáže, manikúra, pedikúra a různé další služby. Součástí je komunitní centrum. To bude sloužit nejen těm seniorům, kteří tady budou bydlet, ale můžou se na tom podílet i místní spolky. A bude to otevřeno právě té komunitní činnosti, která je tady celkem bohatá," popsal Tomáš Homola, místostarosta MČ Praha 5.

I přesto, že je budova památkou, myslelo se při přestavbě i na udržitelnost. Voda z okapů se totiž v objektu používá ke splachování. Celý objekt by noví obyvatelé měli zaplnit do jara letošního roku. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu