• Načítám...
>

Praha 5 představila výstupy projektu Očenášek

  • 18. května 2022,
  • 17:11,
  • PRAHA 5,
  • Dagmar Kopečková

Sto padesát let od narození Ludvíka Očenáška si Praha 5 připomíná mezigeneračním projektem Očenášek. Jeho cílem je obyvatelům městské části přiblížit život tohoto významného českého konstruktéra a vynálezce. Zhruba půl roku od začátku projektu byly slavnostně představeny práce dětí a seniorů, kteří se do projektu zapojili.

Reklama

Připomenout život a dílo Ludvíka Očenáška, který zanechal výraznou stopu v historii Československa a několika vědních oborech. To je hlavním cílem projektu Očenášek, který v loňském roce odstartovala městská část Praha 5. Projekt vznikl ke 150. výročí narození tohoto velikána.

"Díky tomu výročí jsme se rozhodli uspořádat velký projekt, který jsme pojali opravdu velkoryse, protože jsme do něj přizvali jak zástupce základních škol, tak i seniory. Ale kdokoli z obyvatel se k tomuto projektu mohl přihlásit, což se také stalo. Nakonec projekt zpracovává z různých úhlů pohledu osobnost Ludvíka Očenáška," říká Renáta Zajíčková, starostka MČ Praha 5.

"Ludvík Očenášek byl všestranně nadaný člověk, který se neuvěřitelným způsobem zapsal nejen do dějin našich technických, společenských, ale i těch pětkových," dodává Petr Lachnit, radní MČ Praha 5.

Projekt vznikl ve spolupráci s velvyslanectvím Litvy. A právě v areálu sídla velvyslanectví byly slavnostně představeny i práce dětí a seniorů, kteří se do projektu zapojili.

"Musím říct, že mě překvapilo, jak právě ta část seniorů, které mám ve své gesci, se toho chopila. Dokázala zpracovat výtvarná díla, dokázala zpracovat různé skulptury, bavili se tím opravdu půl roku. Na druhé straně zase část našich seniorů v Komunitním centru Prádelna zpracovávala životopis, věnovala se genealogii," komentuje Petr Lachnit, radní MČ Praha 5.

"Hodnotím tento projekt stoprocentně pozitivně. Je to skvělý projekt nejen tím, že my jako ambasáda máme šanci se spojit s mladou generací a něco jim předávat a něco od nich přebírat, ale jsou to styky, které mají budoucnost, i když se opírají o minulost. Ukazují nám, jak je důležité vidět úlohu jednoho člověka ve velkém spektáklu dějin a toto je dnes o to důležitější, když sledujeme válku na Ukrajině," říká Laimonas Talat-Kelpša, velvyslanec Litvy v ČR.

V rámci programu čekalo zúčastněné mimo jiné i divadelní představení právě o Ludvíku Očenáškovi, které si připravily děti ze souboru Rošťáci ze Základní umělecké školy Popelka. Všichni přítomní dostali následně jedinečnou možnost prohlédnout si prostory Litevského velvyslanectví a na jejich dotazy odpovídal sám velvyslanec Litvy.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu