• Načítám...
>

Praha 5 uvedla výstavu o životě Ludvíka Očenáška

  • 18. května 2022,
  • 17:10,
  • PRAHA 5,
  • Dagmar Kopečková

Praha 5 představila výstavu o životě Ludvíka Očenáška, která vznikla v rámci projektu Očenášek. Výstava byla zahájena před kostelem svatého Václava. Tam bude k vidění do 23. května. Následně bude putovat po zapojených institucích.

Reklama

Před kostelem svatého Václava v Praze 5 byla slavnostně zahájena výstava mapující život českého konstruktéra, vynálezce a odbojáře Ludvíka Očenáška. Výstava vznikla v rámci projektu Očenášek, který městská část odstartovala na sklonku loňského roku.

"Vidíte zde výsledky práce, kterou odvedla městská část spolu se školami a seniory z Prahy 5 na téma Ludvík Očenášek. Je to unikátní osoba v české historii, protože v sobě slučuje jak českého genia, tak historické kotrmelce našich dějin, kdy z nich vychází on jako vítěz - nezlomený. Mě ta osoba fascinuje, musím říct, že jsem se v něm zhlédl. Je pro mě inspirací a byl bych rád, kdybychom veřejnosti tohoto člověka co nejvíce přiblížili," říká David Dušek, radní MČ Praha 5.

"Bylo to dohromady 6 základních škol Prahy 5, ale byly tam také 2 střední školy, které stojí na Praze 5, jejichž studenti připravovali grafické zpracování panelů, které máme za sebou. A byli to naši senioři, kteří velmi rádi navštěvují Komunitní centrum Prádelna a Komunitní centrum Louka a tito senioři se také podíleli na projektu," dodává Renáta Zajíčková, starostka MČ Praha 5.

Výstava přibližuje život Ludvíka Očenáška z různých úhlů pohledu. Výstavu i celý projekt hodnotí kladně také předsedkyně spolku Přeskopec, který se zabývá mimo jiné právě osvětou o životě Ludvíka Očenáška.

"Práce jsou nádherné. Já jsem poznala i některé žáky, kterým jsem se celý den věnovala, když přišli na návštěvu. Je to nádhera. Takovou výstavu o jeho životě jsem ještě nikdy neviděla, děkuju," komentuje Jana Čiháková, předsedkyně spolku Přeskopec.

"Bylo to velice zajímavé. Hlavně ta pestrost úloh, nebylo to jen o tom: ’Udělej toto, udělej toto.’ Ale mohli jsme udělat komiks, dozvěděli jsme se o historii Ludvíka Očenáška a zároveň se tady teď koukáme, kde byl, co dělal a co měl rád."

"Podle mě by si z něj každý měl vzít aspoň trošku příklad, protože toho udělal hodně a dokázal, že vlast je důležitá a stát při sobě je také hodně důležité."

"Neznal jsem ho před tím, než začal tento projekt. Za mě je to určitě osobnost, kterou by měl aspoň trochu každý znát."

Výstava bude před kostelem svatého Václava k vidění do 23. května. Následně bude putovat po zapojených institucích.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu