• Načítám...
>

Obyvatelům Prahy 5 se uleví od hluku letadel

  • 13. září 2022,
  • 9:44,
  • PRAHA 5,
  • Kristýna Svobodová

Vedení městské části Praha 5 podepsalo s letištěm Praha Memorandum o porozumění a spolupráci. Výsledkem by mělo být omezení hluku od startujících a přistávajících letadel a zkvalitnění nočního klidu v nejhůře postižených částech Prahy 5.

Reklama

Obyvatelé Prahy 5 budou mít konečně více klidu od přistávajících a startujících letadel. Vedení radnice a letiště Praha se totiž domluvili na snížení negativního leteckého provozu.

,,My jsme v době výluky hlavní přistávací dráhy letos na jaře měli desítky možná stovky zoufalých volání našich občanů, abychom zamezili létání nad jejich hlavami v noci, což právě proto podporujeme paralelní dráhu, protože se v noci létat nad hlavami nikoho nebude," uvedl radní městské části Praha 5, David Dušek.

K tomu má pomoci výstavba paralelní dráhy. Ta nahradí dosavadní vedlejší dráhu, která je směrovaná na Prahu 5. Nová dráha bude oproti staré souběžná s dráhou hlavní. V praxi to bude znamenat omezení leteckého provozu přes hustě osídlená místa Prahy.

,,V případě, že jsme postiženi nějakou opravou nebo výlukou provozu na hlavní dráze, tak provoz na vedlejší dráze je směřován přes hustě osídlené oblasti na Praze 5 a samozřejmě postihuje občany, takže jsme se dohodli s městskou částí, že se budeme tímto způsobem snažit do budoucna ty vlivy eliminovat," řekl předseda představenstva Letiště Praha Jiří Pos.

Dalším přínosem dráhy by podle vedení letiště mělo být i zvýšení bezpečnosti letového provozu.

,,Paralelní dráha přinese letišti vyšší míru bezpečnosti provozu, že provoz bude na dvou nezávislých dráhách, jedna na přílet, druhá na odlet. Zvýší to sice kapacity, ale ne v absolutní míře, ale zejména v těch špičkových hodinách, atraktivních obchodních časech," doplnil Pos.

Výstavba paralelní dráhy by měla mít také pozitivní vliv na životní prostředí. A to v podobě noční uzávěry letiště. Od půlnoci do pěti hodin ráno letiště totiž nebude v provozu, což by mělo výrazně přispět k nočnímu klidu především na Barrandově, v Jinonicích nebo Starých Butovicích.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu