• Načítám...
>

Novým starostou Prahy 5 je Jaroslav Pašmik z Prahy 5 Sobě

  • 11. listopadu 2022,
  • 10:52,
  • PRAHA 5,
  • Kristýna Svobodová

Novým starostou Prahy 5 se stal Jaroslav Pašmik z Prahy 5 Sobě. Na ustavujícím jednání ho zvolili zastupitelé koalice tvořenou z Praha 5 Sobě, Pirátů a SEN 21. Koalice má těsnou většinu, tedy 21 hlasů ve 41členném zastupitelstvu. Pašmik tak ve funkci nahradil Renátu Zajíčkovou z ODS, která odešla do opozice. Volby v Praze 5 vyhrála Praha 5 Sobě, která získala deset mandátů, stejně jako druhá koalice Společně pro Prahu 5 (ODS, TOP 09). Třetí ANO obsadilo sedm zastupitelských křesel.

Reklama

Novým starostou Prahy 5 se stal Jaroslav Pašmik z Prahy 5 Sobě. Na starost bude mít bezpečnost, strategické řízení, udržitelný rozvoj, podporu podnikání a zahraniční vztahy. Do funkce ho zvolilo 21 ze 40 přítomných zastupitelů.

„Reprezentuji jak ty občany, kteří nám dali hlas, tak i ty, kteří dali hlas třeba naším koaličním partnerům, ale do značné míry i opozici. I oni si přejí Prahu 5, která by měla nejvyšší standard v kvalitě života. To je moje dlouhodobá vize," řekl Jaroslav Pašmik (Praha 5 Sobě) - starosta MČ Praha 5.

Se změnami chce nový starosta začít na radnici. Ta by podle něj měla třeba zlepšit komunikaci s veřejností. 

„Věci, které děláme okamžitě, a to je otevřenost radnice v komunikaci a přívětivost radnice i politiků. Já jdu příkladem. Zveřejnil jsem své soukromé telefonní číslo pro občany Prahy 5, aby mi mohli volat," řekl Jaroslav Pašmik (Praha 5 Sobě) - starosta MČ Praha 5.

Nové vedení pětky se chce také zaměřit na místní dostupnost sociální péče. V nejbližších letech totiž v městské části očekávají rapidní nárůst seniorů.

„Až do roku 2030 má být až o 40 procent více seniorů ve věkové skupině 85+. My musíme všem poskytnout kvalitní a dostupnou péči. Nechtěla bych, aby to dopadlo jako se školstvím, že potom najednou ta místa nejsou a člověk nemá čas to řešit. Takže já bych ty kapacity chtěla budovat dopředu," řekla Monika Shaw Salajová (SEN 21) - místostarostka MČ Praha 5.

V Praze 5 aktuálně vyrůstá řada nových čtvrtí, včetně Smíchov City. Nové vedení se tak bude muset zaměřit i na nedostatek veřejné vybavenosti, primárně na dostavbu škol, kterých v páté městské části podle nového místostarosty Milana Kryla chybí nejvíc.

„Veřejná vybavenost naprosto nedostačuje té rychlé výstavbě bytů, která probíhá. Městská část nemá pozemky, na kterých by stavěla a nakonec nemá ani peníze na to, aby postavila školy, divadla, sportoviště. Jediná možnost, jak toho dosáhnout, a ten balanc vyvážit, je spolupráce s developery," řekl Milan Kryl (Piráti) - místostarosta MČ Praha 5.

S tím by ale mohla pomoci nová pravidla, která letos schválilo vedení Prahy. Tam, kde bude potřeba kvůli výstavbě měnit územní plán, budou muset stavitelé přispívat městu na vybudování škol, školek, parků nebo městských bytů.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu