• Načítám...
>

O víkendu se návštěvníkům otevřou pražské vinice

  • 24. května 2024,
  • 20:45,
  • PRAHA 5,
  • Kristýna Svobodová

Už pošesté se Pražanům otevřou o víkendu městské i soukromé vinice v rámci akce Pražské vinice 2024. Vinaři připravili bohatý program včetně komentovaných prohlídek a chybět nebude ani ochutnávka místní produkce. Novinářům to dnes řekli zástupci města.

Reklama

Zpřístupnit Pražanům zajímavá a mnohdy i méně známá zákoutí hlavního města. I to je cíl už šestého ročníku akce Pražské vinice 2024, kterou každoročně pořádá pražský magistrát. Už tento víkend budou moci milovníci vína navštívit v metropoli celkem 19 vinic a ochutnat jejich produkci.

,,Cílem této akce je Pražanům a návštěvníkům Prahy ukázat Prahu jako vinařskou velmoc a ukázat ty nejzajímavější vinice, kde se v Praze pěstuje víno. Často jsou to třeba i menší vinice, ale jsou na specifických místech, jsou to často krásná zákoutí Prahy, která běžně nejsou dostupná a návštěvníci tak mohou tyto vinice navštívit a na většině z nich ochutnat tamní výrobky," lákal na vinařskou akci náměstek primátora hl. m. Prahy, Jiří Pospíšil (TOP 09).

Seznam zpřístupněných vinic lidé najdou na webových stránkách akce.

,,My jich 19 prezentujeme v tomto materiálu, který je možné také najít na internetu prazskevinice.cz a například teď se nacházíme v takzvané Palatě, kde je docela veliká vinice, kde se pěstuje bílé víno a myslím si, že málokdo z Pražanů ví, že právě v Palatě se takto pěstuje víno, takže to určitě stojí za návštěvu," doplnil Pospíšil.

Palata se letos spolu s vinicemi Jabloňka a Kelerka k akci připojily vůbec poprvé. Mimo ně pak lidé budou moci navštívit také třeba vinici Pod Vyšehradem, Grébovku, Salajku, vinice Svatojánskou a Strahovskou na svazích Petřína nebo třeba Vyšehradské kapituly. Na vinicích pak bude pro návštěvníky připraven odborný výklad s průvodcem, na některých i doprovodný program a degustace.

,,To není jenom o tom, že ochutnáte zajímavá vína, ale také si rozšíříte informace o Praze a pražské kultuře, protože vinná kultura souvisí obecně s lidskou kulturou jako takovou a je tedy dobré ji poznávat," zakončil Jiří Pospíšil.

Vinice budou v sobotu a v neděli přístupné od 10:00 do 17:00 a vstup do nich bude zdarma s výjimkou vinice svaté Kláry v areálu Botanické zahrady v Troji.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu