• Načítám...
>

V září odstartuje v Praze 6 projekt Sportík

  • 19. června 2019,
  • 19:34,
  • PRAHA 6,
  • Jana Holubová

Od září odstartuje v Praze 6 projekt Sportík. Díky němu budou mít žáci prvních tříd tělocvik doplněn o hodiny pod vedením profesionálních trenérů. Každý z nich bude zastupovat jeden ze sedmi sportů. Dohromady ale dětem poskytnou všeobecné sportovní základy.

Reklama

Takto budou od září vypadat netradiční hodiny tělocviku pro žáky 1. tříd škol z Prahy 6. Díky projektu Sportík totiž budou za dětmi jednou týdně docházet profesionální trenéři různých sportů.

"Nejprve jsme udělali pilotní projekt na 4 základních školách. A když se projekt osvědčil a byli nadšení trenéři, rodiče, děti, učitelé, rozhodli jsme se, že tento projekt nabídneme všem základním školám Prahy 6," řekla Marie Kubíková, radní MČ Praha 6.

"Doufám, že 1. třídy pojedou do 2. třídy, do 3. třídy a že se to podaří na celém prvním stupni," řekl Mojmír Dunděra, ředitel ZŠ Dědina.

Iniciativa přišla od samotných trenérů, kteří se spojili, aby v těch nejmenších hravou a zážitkovou formou probudili lásku ke sportu.

"To je vlastně hlavním cílem nás všech. Aby si děti samy potom vybíraly sport, který je nejvíce oslovil. My jim chceme dát pohybovou všestrannost," řekl Antonín Barák, trenér fotbalu.

"Nejvíce mě na této myšlence oslovilo to, že se nám konečně dokázaly sportovní svazy spojit s jednou myšlenkou. A sice nadchnout děti pro sport obecně, nikoliv proto, aby z toho např. vznikla nějaká náborová akce pro jejich konkrétní klub," řekla Marie Kubíková.

Každý měsíc se trenéři ve třídách vystřídají a děti si tak vyzkoušejí další sporty. Díky tomu získají šanci zjistit, který ze sportů je jim nejblíže a zároveň jim trenéři předají ty nejlepší základy, které jsou pro daný sport potřebné a typické.

"Děti se učí padat, učí se základy gymnastiky, učí se spolupracovat ve dvojicích, což není tak obvyklé u jiných sportů," řekl Jan Petružela, trenér házené.

"I atletika je do toho zavedena, nějaké gymnastické prvky, obratnost, rychlost, reakční rychlost," řekla Dana Dvořáková, trenérka volejbalu.

"Základy florbalu jsou základní herní činnosti jednotlivce, tedy florbalový a hokejový driblink, vedení míčku a základní ovládání toho balónu pomocí hokejky," řekl Jakub Menhart, trenér fotbalu.

"Naučí se běhat, házet, skákat a to si myslím, že jim stačí," řekl Jiří Vaněk, trenér juda.

Pokud se projektu bude dařit a MČ Praha 6 se podaří získat sponzora, mohl by být v příštích letech spuštěn i pro další ročníky.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu