• Načítám...
>

Praha 6 pomůže místním podnikatelům

  • 25. března 2020,
  • 15:13,
  • PRAHA 6,
  • David Wilczek

Praha 6 pomůže místním podnikatelům. Živnostníci, kteří sídlí v nebytových prostorách městské části a nemohou kvůli vládním nařízením podnikat nemusí platit po dobu dvou měsíců nájem. Toto opatření by mělo pocítit zhruba 200 provozoven.

Reklama


Přísná preventivní opatření proti šíření koronaviru probudila strach z krachu u tisícovek pražských živnostníků a podnikatelů. Restaurace, hotely, kadeřnictví a mnohé další provozovny mají příjmy buď výrazně slabší, nebo nulové, přičemž ale dál musí vyplácet mzdy, platit úvěry a další náklady. Praha 6 se proto rozhodla odložit podnikatelům platby nájmů. 

"Jsme se rozhodli, že živnostníkům v nájmu v nebytových prostorách, které vlastní Praha 6, půjdeme vstříc v podobě úlevy na nájmu. Tedy od kdy data kdy nařízení vláda vydala po dobu dvou měsíců. Takže teď jim platby na tuto dobu odsuneme a pak s nimi budeme jednat o dalších podmínkách," uvedl starosta MČ Praha 6, Ondřej Kolář. 

Pomoc městské části vítá i Pavel Kalus, který podniká v gastronomii už 25 let a vlastní tři podniky. Dvě musel uzavřít a jednu provozuje prostřednictví výdejního pultu ve dveřích. 

"Myslím si, že ze strany Prahy 6 je to fantastický krok vůči všem podnikatelům na Praze 6. My tady v podstatě vydáváme jídlo přes dveře. Většinou si lidé chodí pro obědy. Ale zdaleka to nepokryje náklady. Jediný důvod proč to dělám je ten, že chci, aby si personál, aspoň něco vydělal," doplnil majitel místní restaurace, Pavel Kalus. 

Přestože ztráta příjmů z pronájmu se bude pohybovat v desítkách milionů korun, městská část je na tento finanční výpadek připravena. 

"Těch nebytových prostor, kterých by se to týkalo je asi tři sta. Ale když z toho odečtu potraviny, drogérie a lékárny, květinářství tak mi tam zůstává asi 180 provozoven. Máme to předběžně spočítané. Každý měsíční odklad znamená ztrátu asi  5 miliónů korun. Je to ale jen propad v  cashflow. Městská část hospodaří dobře, takže my to bezesporu ustojíme," prozradil místostarosta MČ Praha 6, Jan Lacina.

V případě, že provozovny nebudou moci otevřít ani za dva měsíce, vedení městské části plánuje poskytnou úlevy na nájmu prodloužit případně zavést splátkový kalendář.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu