• Načítám...
>

Vědci obdrželi od magistrátu součástky do přístroje

  • 16. července 2020,
  • 16:42,
  • PRAHA 6,
  • Ondřej Švec

Vědci z Akademie věd dva měsíce usilovně pracovali na testování účinnosti nejrůznějších materiálů na zachycení koronaviru. Jejich expertním doporučením se pak řídil Magistrát hlavního města Prahy při výběru dodavatele ochranných pomůcek. Jako výraz vděku předal náměstek primátora Petr Hlubuček nové součástky do testeru v hodnotě čtyř milionů korun. K čemu přístroj slouží a jak funguje, na to se podívejte v naší reportáži.

Reklama

Když do Česka v březnu naplno dorazil koronavirus, nikdo na to nebyl připraven. Do hry vstoupili vědci z Akademie věd, kteří Praze pomohli s výběrem vhodných ochranných pomůcek. Nyní od magistrátu získali součástky do přístroje, který bude testovat různé materiály, které jsou nejvhodnější pro výrobu respirátorů.

„Mám velkou radost, že se mi podařilo přesvědčit kolegy v Radě hlavního města Prahy, že jsme Ústavu chemického procesu koupili tyto přístroje, které právě zefektivní a zrychlí to měření látek i přisávání vzduchu,“ říká náměstek primátora hlavního města Prahy, Petr Hlubuček.

Pro vědce, kteří na počátku pandemie pracovali prakticky na koleně a spoustu složitých přístrojů si museli vyrobit sami, je nový filter-tester mimořádně důležitý. 

„Tyto přístroje, které jsme teď dostali od Magistrátu hlavního města Prahy, nám pomůžou zlepšit rozlišení té celé naší měřící aparatury a pomůžou nám také urychlit celou měřící proceduru,“ vyzdvihuje přínosy filter-testeru Jakub Ondráček z Ústavu chemických procesů AV ČR.

Dokonalou nepropustnost respirátorů testují vědci na speciálních hlavách, které se mají co nejvíce podobat člověku. Akademici se teď těší, že nové součástky najdou široké využití.

„Dají se použít na testování prostředí v jakémkoli uzavřeném nebo otevřeném prostoru. To je velice významné pro studium životního prostředí, znečištění životního prostředí a tak dále,“ vypočítává přínosy testeru předsedkyně Akademie věd, Eva Zažímalová. 

Montáž přístroje proběhne během léta, kdy bude dokončen i vývoj nového softwaru a filter tester bude důkladně otestován na referenčních materiálech. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu