• Načítám...
>

Praha 6 připravila výstavu pozapomenutí legionáři

  • 29. října 2021,
  • 21:34,
  • PRAHA 6,
  • David Wilczek

(PO)zapomenutí legionáři. Tak se jmenuje výstava, která připomíná a osvětluje zapomenuté názvy řady ulic, ale především osudy našich vojáků, které se pod nimi skrývaly. Novodobá historie Prahy 6 je totiž neodmyslitelně spojena s naší armádou. Expozici připravila MČ Praha 6 společně s Vojenským historickým ústavem v prostorách Písecké brány.

Reklama

Každý rok si 28. října Praha 6 připomíná Den vzniku samostatného Československého státu před Píseckou branou. I tentokrát byl připraven ceremoniální akt za účasti předních představitelů senátu, městské části, hlavního města Prahy, ale i armády. 

K této příležitosti připravila radnice Prahy 6 ve spolupráci s Vojenským historickým ústavem výstavu s názvem Pozapomenutí legionáři, která připomíná a osvětluje nejen dávno zapomenuté názvy řady ulic, ale především osudy našich vojáků.

"Ta výstava představuje 38 příběhů jednotlivých ulic a náměstí z Dejvic a Bubenče. A vy se dozvíte celý příběh každé ulice. Jak se jmenovala v roce 1925, jak byla přejmenována za protektorátu a jak po druhé světové válce. A jestli se vrátila k původnímu názvu, nebo jestli jí zůstal ten původní název z těch padesátých či šedesátých let," představil autor výstavy a ředitel Vojenského historického ústavu, Michal Burian.

"Mám soukromou motivaci, jelikož bydlím v ulici N.A. Někrasova v Bubenči a dozvěděl jsem se, že původně se jmenovala Setniny Nazdar. Já bych byl moc rád, kdyby se ta ulice tak jmenovala zase, ale dneska není jednoduché tu ulici přejmenovat. Takže jsme začali alespoň touto výstavou," prozradil místostarosta MČ Praha 6, Jan Lacina.

Vernisáž si nenechali ujít nejen milovníci historie, ale zejména místní obyvatelé, kteří mají ke svému bydlišti velmi silný vztah.

anketa

Expozice, která je k vidění v prostorách zrekonstruované barokní Písecké brány, je pro zájemce přístupná každý den kromě pondělí, až do 22. listopadu.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu