• Načítám...
>

Vypich v Praze 6 nově zdobí ocelový běžec

  • 4. února 2022,
  • 14:52,
  • PRAHA 6,
  • Marek Tereba

Vedení šesté městské části již delší dobu uvažovalo o umístění výtvarného prvku na pláni Vypichu. Na začátku února radnice v jižní části pláně vztyčila ocelového běžce. Nyní se pojďte s naší kamerou podívat, jak se běžec hned u běžecké dráhy vyjímá.

Reklama

Socha ocelového běžce. Ta nově zdobí jihovýchodní část planiny na Vypichu. Začátkem února ji sem nechala postavit šestá městská část.

„Městská část Praha 6 už dlouho uvažuje o tom, že by umístila na Ladronce umělecké dílo. My obecně podporujeme umisťování uměleckých děl ve veřejném prostoru. Tady se nám naskytla jedinečná příležitost, protože Michal Gabriel, umělec, který je už etablovaný na Praze 6, nám zapůjčil na rok a půl sochu ocelového běžce. Když jsme uvažovali, kde umístit tu 2 a půl tuny a 4 metry vysokou, tak samozřejmě nám přišlo na mysli, že Areál volného času Ladronka, kde je běžecká dráha a bruslařská dráha, je to správné místo," řekl Jakub Stárek, místostarosta MČ Praha 6.

Autorem ocelové sochy je umělec Michal Gabriel. Ten v Praze 6 prožil své dětství a o to více ho těší, že socha zdobí právě park Ladronka.

„Tady z toho místa mám velikou radost, vybírali jsme ho s panem architektem Beránkem právě s ohledem na tu sochu, na ty průhledy a na konec města," řekl Michal Gabriel, sochař a autor plastiky.

Socha navíc vznikla ojedinělým způsobem a má unikátní vlastnost. 

„Tady jsem použil princip 3D tisku. Ty pláty tvoří objem té sochy. Seskládáním plátů je vytvořen objem sochy. To je princip tisku na 3D tiskárně, kdy se vrstvy na sebe nakládají a vytvářejí velice přesné objemy. Výborně pracují se světlem. Dokážou posbírat zbytkové světlo a úplně nádherně modelují ty objemy. Samozřejmě, že když do nich zasvítí slunce, tak ten odraz je intenzivní. Ale ony dokážou vlastně ty povrchy posbírat to světlo i při takových podmínkách, které světelně nejsou úplně dokonalé," řekl Michal Gabriel, sochař a autor plastiky.

První zrod myšlenky na toto dílo pochází už z doby před covidovou pandemií, právě lockdown ale sochaři pomohl. 

„Já jsem si představil toho uzavřeného, odseparovaného běžce a skoro jsem si ho promítal na Mars nebo na nějakou takovou opuštěnou planetu. Pak jsem ho zase vrátil sem, takže 4 roky byla ta doba, kdy vznikal," řekl Michal Gabriel, sochař a autor plastiky.

Autor plastiku zapůjčil Praze 6 zadarmo a k viděni bude na Vypichu až do konce června příštího roku. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu