• Načítám...
>

Praha 6 oslavila vztahy s Izraelem výstavou

  • 10. května 2022,
  • 11:37,
  • PRAHA 6,
  • Jaroslav Šetlík

Nový výstava v Galerii Skleňák pod názvem Záhadné pouto vznikla k výročí 30 let od znovuobnovení diplomatických vztahů mezi tehdejším Československem a Státem Izrael. Výstava popisuje ono hluboké pouto, které je již po staletí mezi českým a židovským národem a mapuje historické milníky, které formovaly tento vztah.

Reklama

Za výlohou Galerie Skleňák v Praze 6 je k vidění další výstava. Ta vznikla k výročí třiceti let od znovuobnovení diplomatických vztahů mezi tehdejším Československem a Státem Izrael.

"Ta výstava se jmenuje Záhadné pouto a snaží se zachytit něco, čemu přesně nerozumíme a to je ten zvláštní hluboký vztah mezi českým a židovským národem. Já jsem zkoumal to, v čem ten vztah spočívá a zjistil jsem, že úplně nedokážu odpovědět, ale že jsou tady body, na kterých se dá ten vztah vystopovat a lidé, kteří svým rozhodnutím ten vztah vytvořili," říká Robert Řehák, autor námětu výstavy.

"O Praze 6 je známé, že my si velmi vážíme dobrých mezinárodních vztahů se státy, které jsou mírumilovné, váží si lidského života, váží si svobody, váží si pravdy a Izrael mezi ně patří. To, co u této výstavy považuji za velmi důležité, že se jí zabývali studenti, to znamená, že mladá generace se zabývá historií, současným stavem i budoucností," dodává radní MČ Praha 6 Eva Smutná.

Slavnostní vernisáže se kromě autorů výstavy a zástupců městské části zúčastnila i izraelská velvyslankyně.

"Výstava v podstatě popisuje velmi dlouhou cestu k tomu, jak najít společnou řeč mezi dvěma národy, společný hluboký vztah. Je to o lidech, je to o kultuře, která nás provází od historie až dodnes. Líbí se mi také koncept výstavy, je to krásné a moderní," zmiňuje velvyslankyně Státu Izrael v České republice, Anna Azari.

Výstavu Záhadné pouto doplňují fotografie, které odhalují alespoň část z izraelských přírodních krás, které mohou být důvodem tuto zemi navštívit. Expozici můžete za výlohou Galerie Skleňák vidět až do 31. května.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu