• Načítám...
>

Hanspaulská liga se dočkala vlastní pamětní desky

  • 16. září 2022,
  • 14:52,
  • PRAHA 6,
  • Johanka Hubičková

Praha 6 má svou Hanspaulskou ligu, která dělá čest svému jménu i všemu, co do ní už před padesáti lety vložili její zakladatelé. Jiřímu Sedláčkovi a celé Hanspaulské lize tedy právem náleží pocta pamětní desky, která byla Na staré faře slavnostně odhalena.

Reklama

Mnozí se ptají, čím byla a je Hanspaulská liga tak výjimečná a úspěšná. Prý proto, že jí založili nadšenci a dobrovolníci. Své o tom ví i pan místostarosta. 

"Já jsem tady z Bubenče a Dejvic, jsem tu doma. Hanspaulskou ligu jsem sám hrál spoustu let. Tady Na staré faře jsme sedávali před utkáním, ale častěji po zápase jsme ho rozebírali a zapíjeli buďto truchlivé prohry nebo slavné výhry," vzpomíná místostarosta Jan Lacina.

Tedy když přišla na radnici žádost o pamětní desku pro Hanspaulku k padesátému výročí jejího vzniku, nikdo nezaváhal a deska byla vytvořena.

"Vytvořit zajímavou pamětní desku fotbalu je opravdu docela složitý úkol. A když jsem potom viděl ten finální návrh, úplně poslední, který tady za mnou visí, tak jsem byl z toho nadšený, protože to toho ducha malého fotbalu velmi připomíná," dodal místostarosta Jan Lacina.

"Hanspaulská liga je přímým členem Asociace malého fotbalu, tvoří až jednu polovinu naší členské základny, takže pro nás je to nejvýznamnější člen. Celkově ten spolek se vyvinul tak, že dnes mají kolem tisíce týmů a asi dvanáct tisíc členů. Co se týká sportovních spolků, tak je to nevídané číslo a já myslím, že to je dokonce světový unikát," uvedl Jan Pinkava.

A tak byli dokonce zakladatelé Hanspaulské ligy odměněni Cenou městské části Prahy 6. Na odhalení pamětní desky měli hlavní slovo pamětníci. U piva Na staré faře kolovaly fotografie i příběhy ze vzpomínek.

"Tady se hrál fotbal odmalička. Mého spolužáka Jirku Sedláčka napadlo, že udělá ligu a tak jí zorganizoval a zahájil," říká jeden z pamětníků Jaroslav Muller.

"U nás doma se odehrávalo to, že byly všude papíry. Protože nebyly počítače, takže se všechno psalo ručně. Manžel psal rozpisy na kuchyňském stole, psal zápasy. Ale bylo to strašně fajn a vůbec jsme netušili, že se to rozroste do takových obřích rozměrů. To opravdu ne," vzpomíná manželka zakladatele ligy, Hana Sedláčková

"Náročné to bylo, protože doba byla úplně jiná, nebyly mobilní telefony, nefungovalo nic. V podstatě to byla taková ilegální činnost," dodal Jaroslav Muller.

Kdo ví, jestli když před padesáti lety Jiří Sedláček se svými kamarády tady v hospůdce Na staré faře Hanspaulskou ligu zakládal, vůbec tušil, kam až se dostane a jak na ní bude pyšná celá Praha 6.     

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu