• Načítám...
>

Děti v Praze 6 uctily památku padlých vojáků

  • 13. listopadu 2022,
  • 20:51,
  • PRAHA 6,
  • Kristýna Svobodová

11. listopadu si celý svět připomíná památku válečných veteránů. Česká republika se k oslavám tohoto dne poprvé připojila v roce 2001. Oběti účastníků válečných konfliktů si tradičně připomněla i Praha 6. Vzpomínková akce se konala na Vítězném náměstí u Památníku československým vojákům z II. světové války a v Technické ulici u Památníku parašutistům Československé armády.

Reklama

11. listopadu si celý svět připomíná památku válečných veteránů. Jinak tomu nebylo ani v Praze 6, kam jejich památku přišly uctít i děti z několika mateřských škol. 

,,Chápou děti, když jim vysvětlujete, proč jste vlastně tuhle akci dělali?"

,,Docela v součinnosti s dobou, která se děje, s válkou na Ukrajině, tak asi jo. Myslím si, že jo. Vlastně jsme si vysvětlili, že jsou lidi na světě, kteří dělají dobro a vlastně bojují za nás, abychom se měli dobře, abychom se nemuseli strachovat a mohli normálně žít," řekla ředitelka ZŠ Libocká Dana Chroustová.

,,Kdo to byli ti veteráni?"

,,Vojáci, kteří bojovali, aby Evropa a jiné země byly pořád svobodné," řekl poučený předškolák z Mateřské školy Libocká.

,,Dětem je určitě potřeba připomínat tu historii, probírat ji s nimi, diskutovat, odpovídat jim na otázky a aktivně je zapojit do toho, aby věděly, že si válečných veteránů vážíme a myslíme na ně," doplnila místostarostka městské části Praha 6, Mariana Čapková.

Desítky dětí přišly v doprovodu vychovatelek až na Vítězné náměstí k Památníku československým vojákům z 2. světové války a také do Technické ulice k Památníku parašutistům Československé armády. Předškoláci tam rozmístili české vlajky a vlastnoručně vyrobené vlčí máky. A že si s nimi děti daly práci.

,,První jsme vzali špejli, na tu jsme navlékli zelený krepák, obalili jsme to, pak jsme se snažili udělat kolečka z tohohle červeného krepáku a pak jsme ještě dodělávali tohle modrý," popsalo další z předškolních dětí mateřské školy.

Den válečných veteránů se 11. listopadu slaví celosvětově u příležitosti konce první světové války. Květy vlčího máku pokrývaly hroby vojáků padlých na západní frontě a staly se tak symbolem tohoto svátku.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu