• Načítám...
>

Praha 6 si opět připomíná čestného občana Václava Havla

  • 16. prosince 2022,
  • 20:30,
  • PRAHA 6,
  • Ladislav Jakub

Městská část Praha 6 už tradičně v polovině prosince připomíná odkaz Václava Havla. Opět připravila tradiční vzpomínkovou akci věnovanou poslednímu československému a prvnímu českému prezidentovi Václavu Havlovi.

Reklama

Je to už 11 let od smrti posledního československého a prvního českého prezidenta Václava Havla.  A v šesté pražské městské části se už stalo tradicí, že si datum úmrtí tohoto světoznámého státníka připomínají v Šabachově parku v Dejvicích. I letos tam vytvořili srdce ze svíček jako jeden ze symbolů tohoto politika. 

Praha 6 si tak každoročně připomíná nejen českého prezidenta, ale i svého občana. Čestné občanství Prahy 6 přijal Václav Havel krátce před svou smrtí v září roku 2011. 

"On tu bydlel už kdysi v historii v ulici U dejvického rybníčku. Pak tu měl i poslední adresu v ulici Dělostřelecká 1," řekl radní Prahy 6 Jan Lacina z hnutí STAN.  

Každým rokem se tu po dobu několika dní, než všechny svíčky dohoří, scházejí lidé uctít Havlovu památku. 

"My vlastně tuto připomínku míříme k datu 18. prosince, což je výročí Havlova úmrtí. Většinou to ale nastavujeme tak, abychom začínali krátce předtím. Proto jsme se rozhodli, že už to tentokrát uděláme v pátek, což je tedy s dvoudenním předstihem. Počítáme s tím, že to srdce by tady plálo minimálně do neděle 18. prosince, možná i déle, to uvidíme," připomněl Jan Lacina.  

Lidé už jsou zvyklí přinášet i vlastní svíčky a na oplátku si odnést citáty Václava Havla.  

"Nám se tady loni osvědčilo, že máme tady pod touto deskou stužku s Havlovým citátem a to si ti lidé rozebírají," připomněl radní Prahy 6.

Jan Lacina také doufá, že i nová hlava státu bude tak populární jako Václav Havel.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu