• Načítám...
>

Školka v Praze 6 testuje lokalizátory

  • 13. ledna 2023,
  • 14:01,
  • PRAHA 6,
  • Jaroslav Šetlík

Praha 6 testuje pilotní projekt lokalizátorů. Určené jsou pro mateřské školy a jejich cílem je zvýšit bezpečnost malých dětí v ulicích.

Reklama

Šestá městská část testuje nový projekt lokalizátorů pro mateřské školy. Princip spočívá ve vybavení dětí, s nimiž učitelky chodí na hromadné vycházky, GPS lokalizátory. Pokud se dítě vzdálí za určitou mez od ostatních, aplikace v mobilním telefonu upozorní učitelku a navede ji k místu, odkud vychází signál.

"Vždycky, když se vychází někam mimo areál školky, školy, tak na paní učitelky padá tíha toho, že neustále přepočítávají děti. A to si myslím, že k nějakému takovému plynulému provozu a bezpečnosti by tohle mělo pomoci odbřemenit ty učitelky a ředitelky škol v tom, aby se nemusely tolik obávat o to, že když se nějaké dítě ztratí, tak bude náročné ho najít," řekla Mariana Čapková (Praha 6 Sobě) - místostarostka MČ Praha 6.

"Po diskuzích jsme naznali, že je to něco, co by se dalo docela dobře řešit pomocí moderních technologií. Vytvořili jsme zadání a hledali jsme partnera, který by nám pomohl tento projekt zrealizovat. Našli jsme fond EIT urban mobility, který nám pomocí svého programu Raptor umožnil zadat toto do soutěže. Vyhrála to společnost slovinská, která už obdobné řešení měla a následně několik měsíců pracovala na jeho dotažení a přizpůsobení našim podmínkám," řekl Václav Kožený (ODS), místostarosta MČ Praha 6.

Těmi byla například přesnost signálu, přidání Bluetooth, dobíjení, snadnost manipulace a podobně. Podle prvních reakcí během testování, kdy děti chodí s lokalizátory na vycházky, se systém ukazuje jako smysluplný a splňuje očekávání.

"Mně se ten nápad velice líbil. Musím říct, že jsem do toho šla dobrovolně, nikdo mě nepřesvědčoval. Já si myslím, že v dnešní době toto bude přínosem, když na věcech, na kterých se má pracovat, se dopracují, tak si myslím, že pro školy a školky to určitě bude přínosem," řekla Monika Janečková, ředitelka MŠ Motýlek.

"Nápad je to velmi dobrý, protože každý týden vypouštíme u obory Hvězda v rámci domu dětí a mládeže na Praze 6 až osmdesát dětí na trénink orientačního běhu. Zajistit bezpečnost těch dětí je pro nás velmi důležité, takže jsme rádi tento projekt vyzkoušeli," řekl Jaromír Prouza, vedoucí zájmového útvaru DDM Praha 6.

Pokud se testovací provoz zařízení osvědčí, může je městská část následně pro školky nakoupit. Klíčovým kritériem pro rozhodování bude spolehlivost a přesnost dat.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu