• Načítám...
>

Masopust se stále slaví i když málokdo drží půst

  • 21. února 2023,
  • 19:40,
  • PRAHA 6,
  • Monika Rusová

Ulice Prahy 6 zaplnily všelijaké maškarní masky. V rámci masopustního průvodu, který MČ Praha 6 pořádá každoročně, se pilo, jedlo, zpívalo i tančilo. Akci přálo i počasí a tak se jí zúčastnily stovky lidí.

Reklama

Přesně takhle vypadá to správné přivolávání jara, protože i o tom je masopust.

Masopust neboli karneval začíná 6. ledna a končí vždy v úterý o půlnoci před Škaredou středou, která je závislá na datu Velikonoc. Už sám název prozrazuje, že se má opustit od konzumace masa, ale i mléka, a to na 40 dní. Před tímto dlouhým půstem se proto koná období veselí plné tancovaček, zabijaček a oslav zimního slunovratu a přicházejícího jara.

"Břevnovský masopust je na Praze 6 velká tradice. Koná se už po 29. a vyrážíme od hotelu Pyramida od křižovatky u kredence a přicházíme celý závěr a slavnostní vyvrcholení toho průvodu, které prochází Bělohorskou třídou," řekl Jakub Stárek (ODS) - starosta MČ Praha 6.

"Tentokrát se opět vracíme až na nádvoří Břevnovského kláštera, kde bude naražen sud piva, zabijačkové hody a tam náš dnešní masopustní průvod končí," řekl Marek Šoltés - předseda Spolku břevnovských živnostníků.

Hlavním smyslem masopustního průvodu je pobavit se navzájem. Masky v průvodu mají různý význam, ale na fantazii při jejich výrobě se meze nekladou.

"Já střídám masky, každý rok mám nějakou jinou. tentokrát jsem se do toho chtěl doopravdy ponořit, tak jsem si vybral vodníka," řekl Jakub Stárek (ODS) - starosta MČ Praha 6.

"Maska se jmenuje laufer, je to něco mezi četníkem a nevím kým. Je to tradiční maska, která patří k masopustu, tak jako třeba medvěd, kobyla, bába s nůší a podobně," řekl Marek Šoltés - předseda Spolku břevnovských živnostníků.

anketa

"Mám ptáčka."

"Já jsem nevěsta."

"Já labuť."

"Já jsem mumie."

"Já jsem také mumie."

"Já jsem kostra draka."

Pochod byl dlouhý asi 1,5 kilometru a měl několik zastávek, kde čekalo něco sladkého a někdy i něco silnějšího.

"Odhaduji, že na průvod přijde tak 300 lidí," řekl Marek Šoltés - předseda Spolku břevnovských živnostníků.

"Když započítáte i všechny, kteří se účastní pasivně, že mávají z oken, tak se dostáváme spíše k tisícovce," řekl Jakub Stárek (ODS) - starosta MČ Praha 6.

K masopustu se váže i několik pranostik. Například ta, že jsou-li v tomto období rampouchy, čeká nás velmi dobrý rok na mouchy. Jiná zase říká masopust na slunci, velikonoce u kamen. Právě teď v Praze nemáme rampouchy ani slunce a tak těžko hádat, co nás čeká.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu