• Načítám...
>

Ve Ville Pellé uvidíte Ferdu Mravence

  • 2. března 2023,
  • 11:12,
  • PRAHA 6,
  • Veronika Kuželková

Vizuálně atraktivní a informacemi nabitá podívaná v Galerii Villa Pellé vznikla pro všechny generace ve spolupráci s Moravským zemským muzeem a obsahuje výpůjčky z bohatých fondů několika sbírkotvorných institucí, ale i od soukromých sběratelů. Výstava reflektuje všechny důležité autorské polohy Ondřeje Sekory, který nezanechal stopu jen v dějinách české žurnalistiky a literatury pro děti a mládež, ale i v oblastech sportu, divadla, audiovizuálních médií a komiksu.

Reklama

Před devadesáti lety otiskly Lidové noviny první epizodu obrázkového seriálu Ferda Mravenec. Autora legendární komiksové postavičky, českého spisovatele, novináře, kreslíře a ilustrátora knih pro děti Ondřeje Sekoru při té příležitosti připomene výstava v pražské Galerii Villa Pellé.

"My se věnujeme prezentaci kreslířů a ilustrátorů tradičně, takže Ondřej Sekora tady má své místo. Potom, co zde byla výstava Daisy Mrázkové, Renáty Fučíkové, Jiřího Šalamouna, Jeana- Jacques Sempého a mnoho dalších, tak Ondřej Sekora jako fenomén na české ilustrace a kresby tady má své místo," řekla Vladana Rýdlová, ředitelka Galerie Villa Pellé.

"Já mám v Moravském zemském muzeu na starost Sekorovu pozůstalost, od roku 2015 jsem ponořený v Sekorově tvorbě, takže pro mě to bylo radostné připravovat Sekorovu výstavu a ne, že bych věděl úplně všechno, ale protože se tím dlouhodobě zabývám, tak nebylo zas tak náročné ty práce vybrat a připravit pro výstavu," řekl Tomáš Prokůpek, kurátor.

"Byl to nesmírně pracovitý člověk, který miloval život, který miloval sport, miloval svou rodinu a vedle toho miloval i svou novinářskou profesi. On knížky nejen maloval nebo kreslil, ale on je i psal. Byl to člověk, který měl všechny parametry úspěchu v sobě, což mu spousta lidí neodpouštěla, měl v sobě i velký nadhled," řekla Vladana Rýdlová, ředitelka Galerie Villa Pellé.

"Je tady například vůbec první díl prvního komiksového cyklu s Ferdou, takže vůbec první obrázek, který se kdy nakreslil s Ferdou a pro lidi může být zajímavé, že tady jsou například i Sekorovy studijní kresby z kurzů večerní kresby, takže jsou tady ženské akty, které kreslil Ondřej Sekora, což si s ním ne každý spojuje," řekl Tomáš Prokůpek, kurátor.

Součástí výstavy je i bohatý doprovodný program. Kromě komentovaných prohlídek galerie mimo jiné nabízí také tvůrčí dílny pro děti. Výstava Ondřej Sekora – známý i neznámý, která představuje Ondřeje Sekoru jako malíře, ilustrátora, redaktora a autora loutek, bude v Galerii Villa Pellé k vidění do 14. května.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu