• Načítám...
>

Konec spádové turistiky v Praze 6

  • 22. března 2023,
  • 19:22,
  • PRAHA 6,
  • Veronika Kuželková

V Praze 6 se zamezí spádové turistice. To znamená, že šestkové školy budou primárně pro šestkové děti. Na tiskové konferenci to v úterý ráno oznámil starosta šestky Jakub Stárek společně se svou zástupkyní pro oblast školství Marianou Čapkovou a za vedení základních škol dorazil ředitel Základní školy Antonína Čermáka Petr Karvánek.

Reklama

Do základních škol v Praze 6 budou přednostně chodit děti, které skutečně trvale bydlí v Praze 6. Shodu s trvalým bydlištěm rodičů i dobu trvání budou ředitelé škol prověřovat. Vedení šesté městské části tím chce zabránit účelovému přehlašování místa trvalého bydliště dětí z okolních obcí či jiných městských částí.

"Rodiče ve snaze nalézt pro ně co nejkvalitnější vzdělávání, kterého na Praze 6 nemáme málo, a chtějí si i logisticky velmi zjednodušit cestu, že třeba například jedou ze Středočeského kraje a nemají problém vyložit dítě tady někde kolem Kulaťáku, tak vlastně vyhledávají příležitost a možnost umístit dítě do základní školy na Praze 6, byť tam skutečně nebydlí," řekl Jakub Stárek - starosta MČ Praha 6.

"My jsme založili takovou skupinu k té spádové turistice, kde jsem měli tu čest přivítat několik poslanců, senátorů, zástupce Ministerstva školství a v neposlední řadě, řekla bych nejdůležitější článek, ředitele našich škol, kteří budou ti, kteří v první linii budou čelit rodičům a budou vlastně verifikovat," řekla Mariana Čapková - místostarostka MČ Prahy 6.

"K tomu, co říkala paní radní, bych chtěl říci, že vyhodnotíme-li někoho, že trvalý pobyt dítěte není souhlasný ani s jedním zákonným zástupcem, tak toho máme v kategorii jedna a takového automaticky vyřazujeme z dětí, které bychom považovali za spádové," řekl Petr Karvánek - ředitel ZŠ Antonína Čermáka.

Trvalé bydliště je pro přednostní přijetí dítěte do spádové školy zásadní. Bohužel ale zákon nevyžaduje, aby dítě na dané adrese skutečně bydlelo. Právě proto se Praha 6 rozhodla tímto napravit nedokonalou legislativu. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu