• Načítám...
>

Praha 6 bojuje proti spádové turistice změnou pravidel

  • 3. května 2023,
  • 7:49,
  • PRAHA 6,
  • Kristýna Svobodová

Zpřísněním pravidel o přijímání dětí do prvních tříd základních škol odradila radnice Prahy 6 tzv. spádové turisty. To jsou lidé, kteří před zápisem do školy dítěti účelově změní trvalé bydliště, aby zvýšili pravděpodobnost jeho přijetí do často žádané instituce. To ale podle starosty Prahy 6 Jakuba Stárka diskriminuje skutečné spádové žáky.

Reklama

Pražské školy trápí v posledních letech takzvaná spádová turistika. Při zápisu do prvních tříd se tak často kvůli dětem, které nebydlí v daném obvodu, nedostane na školáky z blízkého okolí. S problematikou se ve velkém potýká i Praha 6.

"Stává se nám v tuto chvíli, že Středočeši se na tu dobu předzápisovou najednou ze Středočecha stanou občany Prahy 6 proto, aby získali stejnou výhodu, aby byli první v řadě, kdo na tu školu bude přijímán," řekl Jakub Stárek (ODS) - starosta MČ Praha 6.

Se spádovou turistikou se totiž v Praze běžně obchoduje. Do bytů v ulicích, které spadají pod žádanou školu, řada rodičů účelově přihlašovala často jen své děti. 

"V jednom bytě jich bylo 5 a nežil tam s nimi žádný rodič, což je velmi nepravděpodobné, že by se tak ve skutečnosti stalo a indikovalo, že se jedná o spádové turisty," řekl Jakub Stárek (ODS) - starosta MČ Praha 6.

Kvůli stížnostem místních rodičů i ředitelů škol radnice letos pravidla pro přijetí prvňáků zpřísnila.

"Ve chvíli, kdy se dostavili ti rodiče k zápisu, tak pokud měl rodič jiný trvalý pobyt, než to dítě, tak automaticky došlo k nepřijetí toho dítěte, pokud ten pobyt byl méně než tři měsíce, tak jsme chtěli doložit nájemní smlouvu nebo výpis z katastru, aby nám rodič dokázal, že skutečně na adrese toho trvalého pobytu bydlí," řekla Mariana Čapková (Praha 6 Sobě) - místostarostka MČ Praha 6.

"My jsme řekli, že dodají-li to, tak na ně budeme pohlížet jako na spádové, nedodají-li to, tak na ně nebudeme dohlížet jako na spádové, protože jsme předpokládali, že kdo skutečně bydlí v tom bytě, tak pro něj není problém to doložit, takže problém má jen ten, kdo tam ve skutečnosti nebydlí," řekl Petr Karvánek - ředitel ZŠ Antonína Čermáka.

Přísnější pravidla se nakonec podle vedení radnice vyplatila.

"Nám se podařilo v té prvotní fázi odradit zhruba 100 uchazečů a tím, že jsme to takto důsledně všechno prošli, tak to vypadá, že losovat se bude pravděpodobně jen na jedné základní škole, což je oproti minulým rokům velký luxus," řekla Mariana Čapková (Praha 6 Sobě) - místostarostka MČ Praha 6.

K zápisům do základních škol v Praze 6 dorazilo letos 1245 dětí, z toho jen 971 jich bylo z šesté městské části. Podobná pravidla by pak v budoucnu v Praze 6 mohla platit i u mateřských škol.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu