• Načítám...
>

Komunitní zahrada Libóza je velmi oblíbené místo Prahy 6

  • 11. května 2023,
  • 20:24,
  • PRAHA 6,
  • Monika Rusová

Dokončené projekty z participativního projektu Nápad pro Šestku jsou úspěšné. Důkazem je i komunitní zahrada Libóza, která funguje téměř dva roky a těší se vysoké návštěvnosti. Ve středu 10. května ve večerních hodinách se zde uskutečnilo další příjemné sousedské shledání s kulturním programem a občerstvením.

Reklama

Komunitní zahrada Libóza vznikla jako jeden z nápadů participativního projektu Nápad pro Šestku. Jedná se o místo, které spojuje několik sousedských aktivit především pro občany Prahy 6.

"Prvotní idea byla vytvořit venkovní obývák v Liboci, protože nám tady chybělo místo setkávání," řekla Vendula Guhová - autorka nápadu.

Libóza se nachází ve svahu v blízkosti historického centra Liboce vedle fary a obory Hvězda a rybníku Terezka.

"Je to veřejně přístupná zahrada. Máme část pro naše zahradníky, kde mohou zahradničit na svých záhonech, zároveň celý prostor slouží jako venkovní obývák Liboce, což znamená, že kdokoli si sem může přijít odpočinout. Všichni jsou srdečně zváni na kulturní akce, které pořádáme od loňské sezóny a rádi bychom zařadili i vzdělávací projekty a program," řekla Petra Beránková - spoluautorka nápadu.

"Hrálo tady divadlo Vosto5 se svojí improvizací, stejně tak Metamorphosis famfulare, což je divadelní spolek Wariot Ideal. Zároveň tady bylo i letní kino nebo venkovní výstava Science specific instalací Jakuba Myslína. Vždy na jaře a na podzim děláme i zahradní slavnost," řekla Vendula Guhová - autorka nápadu.

"Akce děláme většinou tak jednou za měsíc a jsou sezóně omezeny kvůli počasí," řekla Petra Beránková - spoluautorka nápadu.

"Dostali jsme pozvání jako celý tým, který se právě věnuje představení a životu Vlasty Kálalové. Jsme moc rádi, že to můžeme hrát zrovna tady v Libóze. Já osobně jsem tu poprvé a jsem hrozně mile překvapena tím prostředím a jsem moc zvědavá, co všechno udělá stmívání a následná tma s atmosférou celého představení," řekla Jana Plodková - herečka.

Součástí komunitní zahrady je i altánek, který umožňuje sběr dešťové vody.

Mimo možnosti zahradničení lidem, kteří nemají k dispozici vlastní pozemek, je na místě i kompost, kam může donést bioodpad úplně každý. V současné době jsou však záhonky plně obsazeny nájemníky a dokonce existuje seznam náhradníků, kteří by péči o ně rádi převzali. Třeba právě kvůli vysoké poptávce o záhonky budou příští nápady do projektu Nápad pro Šestku, jak zkrášlit a vylepšit šestou městskou část na podobné bázi. 

"Vyhlásíme další kolo v září. V září a říjnu budou moci lidé přicházet se svými návrhy. Nápady to můžou být jakékoliv, dokonce letos rozšiřujeme svým způsobem ty meze, kde všude je možné to provést, abychom netísnili lidi, kteří mají nápady, my jim říkáme nápadníci, abychom je netísnili nějakými předběžnými podmínkami a mohli se více rozmáchnout," řekl Oldřich Kužílek (STAN) - zastupitel MČ Praha 6.

Podrobnější informace o projektu najdete na www.napadprosestku.cz.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu