• Načítám...
>

100 let Českého rozhlasu mapuje venkovní výstava

  • 26. května 2023,
  • 17:27,
  • PRAHA 6,
  • Ondřej Švec

Český rozhlas u příležitosti svého 100. výročí od zahájení vysílání otevřel výstavu s názvem Zůstaňte u svých přijímačů! Sto let rozhlasu v paměti národa. Venkovní výstava představuje stoletou rozhlasovou historii prostřednictvím poutavých vzpomínek pamětníků z projektu Paměť národa. Tato bilanční expozice v Technické ulici vznikla ve spolupráci s organizací Post Bellum a s městskou částí Praha 6. Návštěvníkům je volně přístupná až do 31. července 2023.

Reklama

Výstava s názvem Zůstaňte u svých přijímačů! Sto let rozhlasu v paměti národa mapuje bohatou historii veřejnoprávního média, které během své existence sehrálo významnou roli i v případě kritických okamžiků v roce 1945 nebo 1968. Venkovní expozice v Technické ulici v prostorách ČVUT se pak zaměřuje hlavně na vzpomínky pamětníků těchto událostí. 

„Hodně si od toho slibujeme, že právě studenti, mladí lidé a všichni, kdo se tady projdou, budou mít možnost se seznámit se stoletou historií Českého rozhlasu nejenom jakožto kulturní institucí, ale především také s institucí, která zaměstnávala ve svých útrobách řadu skvělých a špičkových rozhlasových pracovníků a skutečných osobností,“ říká generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral.

Unikátní výstava vznikla za podpory a spolupráce s městskou částí Praha 6.

„Český rozhlas je prakticky stejně starý jako naše republika, jenom o něco mladší. Prožil s ní ty nejdůležitější historické okamžiky v její historii. A na této výstavě si ty okamžiky připomínáme prostřednictvím jednotlivých příběhů reportérů, střihačů a zvukařů tak, jak je zažili,“ vysvětluje Jan Lacina (STAN), radní městské části Praha 6 pro kulturu, sport, volný čas a bezpečnost. 

Další organizace, která se na výstavě ke stoletým kulatinám Českého rozhlasu podílela, je Post Bellum se svým projektem Paměť národa.

„Český rozhlas je jediné médium v této zemi, za které lidé nasazovali své životy a přímo před domem umírali. Ty momenty se samozřejmě dotýkají každého člověka, který v té době žil, ať je to květen 1945 a Pražské povstání nebo okupace 21. srpna 1968,“ uzavírá ředitel Post Bellum a vedoucí projektu Paměť národa Mikuláš Kroupa.

Venkovní výstava v Technické ulici v Praze 6 je pak návštěvníkům volně přístupná až do 31. července tohoto roku.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu