• Načítám...
>

Na Vítězném náměstí proběhl Reuse den

  • 26. června 2023,
  • 14:09,
  • PRAHA 6,
  • Monika Rusová

Co s nepoužitým kuchyňským vybavením nebo nenošeným oblečením? Poslat ho dál! Radnice Prahy 6 za podpory Magistrátu hlavního města Prahy uspořádala svůj první Reuse den. Na akci dorazilo mnoho lidí a tak je v plánu bleší trhy pořádat pravidelně.

Reklama

Na Vítězném náměstí se konal historicky první Reuse den neboli bleší trh. Stoly i věšáky byly naprosto přeplněné věcmi, takže bylo z čeho vybírat. 

"Spoustu lidí má věci, které nepotřebují, ale jsou v provozu schopném stavu, proto vytváříme možnosti, kdy kdokoli má věc, kterou už nepotřebuje, tak ji může odnést a darovat. Kdo by si naopak chtěl něco užitečného vzít, může si to jednoduše vzít," řekl Petr Palacký (Zelení) - radní MČ Praha 6.

Na blešák bylo možné přinést téměř cokoli. Jedinou podmínkou bylo to, aby věc byla zachová a funkční. Prostě v takovém stavu, v jakém byste ji darovali svým blízkým.

"Za celou dobu přinesli lidé přes 460 kilogramů oblečení, potřeb pro domácnost, potřeb pro malé děti, hračky a podobně," Zbyněk Severa - organizátor Reuse dne.

Všechno bylo zcela zdarma. Neplatil se žádný registrační poplatek a nikde nebyly žádné cenovky. Velký zájem byl například o školní tašky pro děti, které zde byly v rámci projektu "Pošli aktovku dál". 

"Ohledně aktovek je to dnes velmi úspěšné. Z radnice jsme sem přivezli 25 aktovek, které nám předtím občané a občanky darovali a nyní jich je většina rozebrána. Zbývá jich sedm," řekl Petr Palacký (Zelení) - radní MČ Praha 6.

Součástí dne bylo i několik workshopů a přednášek na téma znovuvyužití předmětů a snižování množství odpadu.

"Textilní průmysl patří mezi tři největší znečišťovatele naší planety, takže na to bychom chtěli upozornit. Nejen na odpad, ale i na toxické látky vznikající při výrobě a také na sociální dopady dělníků, kteří naše levné oblečení šijí,"  řekla Tereza Kovalčíková - koordinátorka projektů ve společnosti Arnika.

Všechno, co se nestačilo během dne rozdat, neputovalo do koše, ale do charitativních spolků a dobročinných organizací.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu