• Načítám...
>

V Praze 6 obnovují staré vodní pumpy

  • 1. srpna 2023,
  • 17:29,
  • PRAHA 6,
  • Ondřej Švec

Městská část Praha 6 má na svém území hned 21 vodních pump, které by mohla veřejnost využívat k nejrůznějším účelům. Žádná z těchto pump ale nefungovala a tak se Šestka před čtyřmi lety rozhodla, že začne s jejich obnovou a opravou. Aktuálně už má v provozu sedm takových pump, přičemž ještě letos budou opraveny další dvě, a to v ulicích Závěrka a Mickiewiczova. Jde o historické pumpy, kde nepůjde o výměnu, ale o renovaci. Další 2, v ulicích Václavkova a Kolejní, se budou opravovat příští rok. Voda je užitková a mohou z ní pít psi, případně poslouží k mytí ovoce nebo zalévání zahrady.

Reklama

Přesně před čtyřmi lety zahájila městská část Praha 6 akci, která měla za cíl obnovit a revitalizovat vodní pumpy na jejím území. Těch má celkem 21, ale ani jedna z nich nefungovala. Šestka se proto rozhodla, že tento netradiční prvek na svém území pro občany zachová a postupně je nabídne k dispozici plně funkční.

„V minulém volebním období se nám podařilo jich opravit pět, tento rok přidáváme dvě, jedna z nich je právě tady v ulici Nad Lávkou. Celkem chceme tento rok přidat ještě další dvě a dáváme si za cíl, že bychom rádi opravili co nejvíce z těch jednadvaceti,“ plánuje starosta městské části Praha 6 Jakub Stárek (ODS).

Pumpy čerpají podzemní vodu ze studní. Rozbory ukázaly, že voda sice není pitná, ale také není závadná, proto je vhodná jako užitková voda, a to hned k několika účelům.

„Je vhodná pro to, aby když jdou kolem pejskaři, tak aby dali z pumpy napít vodu pejskovi nebo si v ní můžete bez problémů umýt ruce a když je parný den, tak se i osvěžit, ale doporučujeme skutečně nepít,“ radí Jakub Stárek (ODS), starosta městské části Praha 6.

Důležité ale především je, aby si lidé uvědomili, že vodní pumpa je k dispozici všem, ať už pro kterýkoli z výše uvedených účelů. Určitě není pouze na okrasu a proto je třeba ji pravidelně využívat. 

„Pokud chceme mít tu vodu maximálně čistou a ty pumpy funkční, tak je potřeba, aby tam byl nějaký příkon vody, to znamená, že se z nich musí pumpovat. Pokud chcete v místě zalévat strom nebo si potřebujete odnést kýbl vody na zahradu nebo k nějakému dalšímu účelu, tak určitě zapumpujte. Ve chvíli, kdy by se vám zdálo, že se s ní nepumpuje, tak když jdete kolem, tak párkrát si zapumpujte aspoň pro radost,“ uzavírá Jakub Stárek (ODS), starosta městské části Praha 6.

Šestka má aktuálně 7 funkčních pump. U všech pump určených k renovaci se podařilo vyměnit nefunkční části nebo opravit čerpací zařízení. Všechny vodní pumpy jsou zároveň zaneseny do šestkového geoportálu, kde jsou přehledně zakreslené v mapě.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu