• Načítám...
>

Prodaná nevěsta v Šárce přilákala tisíce lidí

  • 4. září 2023,
  • 13:35,
  • PRAHA 6,
  • Kristýna Svobodová

V přírodním divadle Divoká Šárka v Praze 6 proběhlo první zářijovou neděli představení opery Bedřicha Smetany ,,Prodaná nevěsta''. Jednalo se přitom o 18. ročník operních představení, která se tady uskutečnila. Současně ale letos uplynulo 110 let od historicky prvního odehraného představení na tomto místě.

Reklama

Opera v přírodním divadle Divoké Šárky už platí za jakýsi svátek českých zpěvoher. Letos v přírodních kulisách ožil nesmrtelný příběh z dílny Bedřicha Smetany - Prodaná nevěsta. Ta byla také vůbec prvním představením, které umělci před 110 lety na této mýtině odehráli. Po letité přestávce pak pod záštitou radnice Prahy 6 na tradici navázali.

,,Jsme rádi, že Praha 6 se v roce 2005 stala opět tím mecenášem a podporovatelem a že už můžeme vlastně od toho znovuotevření opery v Šárce slavit 18 let," řekl starosta městské části Praha 6, Jakub Stárek (ODS).

,,Je to jedna z nejvýznamnějších akcí městské části. Taky vidíte za vámi, že řeka těch lidí, která sem pluje, je mimořádně široká, mohutná, prostě opera v Šárce táhne a Prodaná nevěsta táhne také, takže dneska budeme mít krásné odpoledne a všichni se na něj těšíme," doplnil radní městské části Praha 6, Jan Lacina (STAN).

Orchestr Národního divadla v Praze vedl dirigent Jan Chalupecký. Režie představení se pak ujala už tradičně zkušená dvojice Jana Divišová a Renée Nachtigalová. Představení v přírodním prostředí Divoké Šárky společně vedou už 18 let.

,,My se snažíme právě s paní Divišovou, abychom využily veškeré kouzlo Šárecké, které tady je a snažíme se tu přírodu co nejméně komplikovat složitými kulisami a nechat ožít všechna prostředí, která se tady nabízejí," řekla jedna z režisérek představení Renée Nachtigalová.

,,Od začátku, od první noty hrajeme ve všech prostředích, která nám příroda nabízí, není to rozdělené na jednání, pořád se někde žije," doplnila iniciátorka znovuobnovení šáreckého divadla, Jana Divišová.

Představení v Divoké Šárce nacvičují od roku 2005 téměř ve stejném obsazení také herci. Přesto je i pro ně představení každoročně zážitek, ale i výzva.

,,Mnohokrát si říkám, že sem do tohoto prostředí mohou přijít jenom blázni, protože opravdu půlka jich vidí kmeny stromů, někteří opravdu vidí celé představení, my se s tím musíme poprat, abychom všechny ty lidi teda dokázali nějakým způsobem uspokojit a šárecké divadlo je pro mě velká výzva a úžasně mě to baví," řekl operní zpěvák a herec Luděk Vele.

Zatímco diváci i herci některé předchozí ročníky bojovali s nepřízní počasí, letos panovaly od začátku do konce hry ideální podmínky. A to je dobře. Na 110. výročí od první šárecké opery se přišly podívat tisíce lidí.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu