• Načítám...
>

Praha 6 udělila Čestná občanství a Cenu městské části

  • 6. září 2023,
  • 10:39,
  • PRAHA 6,
  • Ondřej Švec

Městská část Praha 6 udělila Čestná občanství a Cenu městské části. Čestná občanství se udělovala in memoriam a zasloužil si ho první porevoluční starosta Šestky Jiří Hermann, zpěvák Pavel Bobek a vysokoškolský profesor Viktor Felber. Cenu městské části pak obdržel zpěvák Michal Hrůza za svůj odvážný čin, kdy se postavil agresorovi, který na dětském hřišti udeřil pěstí do obličeje pět žen a dvě děti. Předávání ocenění proběhlo v krásných prostorách Tereziánského sálu Břevnovského kláštera.

Reklama

Městská část Praha 6 udělila v překrásných prostorách Tereziánského sálu Břevnovského kláštera ocenění Čestný občan a Cenu městské části mnoha významným osobnostem. Čestná občanství předala hned tři, všechny ale in memoriam. 

„Viktoru Felbrovi, což je univerzitní profesor ČVUT, který byl v roce 1942 v rámci Heydrichiády popraven. Čestné občanství in memoriam předáváme také Pavlu Bobkovi za jeho celoživotní přínos v oblasti kultury a umění,“ vysvětluje starosta městské části Praha 6 Jakub Stárek (ODS).

Na Pavla Bobka, jehož život je bytostně spjatý s Prahou 6, kde se nejen narodil, ale i studoval a posléze působil v divadle Semafor, přišel osobně zavzpomínat také herec a hudebník Jiří Suchý, který se s ním osobně znal.

„Byl jednak zpěvákem, ale jednak také Pavlem Bobkem, člověkem, který měl srdíčko a také, já tomu vždycky říkám, vlídný hlas. A tím se u mě velice dobře zapsal, poněvadž se to nádherně poslouchalo,“ říká herec a hudebník Jiří Suchý.

Čestné občanství in memoriam rovněž obdržel také historicky první porevoluční starosta městské části Prahy 6 Jiří Hermann. Ocenění si za něj přišel převzít jeho syn Jiří Hermann mladší, který na svého tatínka při této příležitosti také zavzpomínal.

„Byl to člověk, který Prahou 6 žil. Narodil se tu a také zde zemřel a měl ji v srdci stejně jako dnes spousta lidí, Šestka je nějakým způsobem zkrátka výjimečná a on to takhle cítil a vedl ji v těch těžkých porevolučních časech a potom i dále jako radní pro územní rozvoj,“ vzpomíná na svého otce Jiří Hermann mladší.

Podařilo se mu například vybudovat řadu zajímavých projektů. Mezi jeho hlavní úspěchy patřila první transformace městské policie, zajištění koupě Müllerovy vily pro Prahu nebo získání parku Kajetánka včetně zámečku do vlastnictví Prahy 6. V rámci slavnostního odpoledne se předávala i Cena městské části. Tu obdržel zpěvák Michal Hrůza. 

„Ale ne za jeho texty a za jeho písně, ale dáváme je za jeho občanskou statečnost, kdy se postavil agresorovi, který na hřišti napadl rodiče a děti,“ uzavírá starosta městské části Praha 6 Jakub Stárek (ODS).

Po slavnostním předávání následoval koncert v bazilice, kde vystoupila mimo jiné i přední česká harfenistka Kateřina Englichová. 

Je tedy vidět, že městská část Praha 6 má ve svých řadách dostatek mimořádných osobností, ať už mezi živými a nebo mezi těmi, na které nyní s úctou vzpomínáme a udělení takovýchto ocenění je známkou toho, že vykonali něco velkého a je třeba si jich za to vážit.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu