• Načítám...
>

Praha 6 odhalila pamětní desku Jiřímu Navrátilovi

  • 11. září 2023,
  • 20:21,
  • PRAHA 6,
  • Kristýna Svobodová

Vedení Prahy 6 nechalo odhalit pamětní desku Jiřímu Navrátilovi. Bývalý politický vězeň a místostarosta českého Junáka působil v protinacistickém odboji, později byl vězněn komunisty v uranových dolech. Po revoluci se podílel na obnově skautského hnutí. Zemřel v lednu 2017 ve věku 93 let.

Reklama


U příležitosti nedožitých stých narozenin odhalilo vedení Prahy 6 pamětní desku někdejšímu prezidentovi českého skauta Jiřímu Navrátilovi. V jeho životě se odrážely dějiny českého skautingu, ale i českého národa. Byl členem protinacistického odboje, později ho komunisté 11 let věznili v uranových dolech. Nic z toho ho ale nezlomilo a po roce 1989 se podílel na obnově skautského hnutí.

,,Jiří Navrátil dostal již v roce 2008 čestné občanství Prahy 6 a myslím, že je jenom správné, aby vlastně dnes v den jeho nedožitých narozenin byla ta deska odhalena," řekl starosta městské části Praha 6 Jakub Stárek.

Navrátil byl vzorem nejen pro skauty, ale i pro jejich vedoucí. Do poslední chvíle komentoval společenské dění, vychovával a motivoval skautské vedoucí a i v 90 letech přirozeně překonávat generační rozdíly.

,,Pro nás byl vzor, je to jeden z největších skautů tohoto století. To, co jsem na něm nejvíce obdivoval, že nezatrpknul, měl pro nás mladé v té době velké pochopení a do konce svého života i ve svých devadesáti letech se stýkal s mladými skauty a byl velmi mladý duchem," řekl současný starosta českého Junáka Josef Výprachtický.

Slavnostního odhalení pamětní desky se zúčastnil i Navrátilův syn Tomáš. Jeho tatínek byl prý přátelský, ale i skromný a z odhalení desky by tak byl pravděpodobně dojatý, ale i nesvůj.

,,Myslím si, že by byl potěšený a dojatý, ale možná by se cítil i trošku nesvůj. Pro mě samotného to je pocit, že konečně se dokáže i lidem, kteří vzdorovali těm totalitám, odhalit pamětní desky, takže to znamená, že se děje něco normálně," popsal syn Jiřího Navrátila, Tomáš.

Na akci se sešli bývalí i současní skauti z řad veřejnosti i politiků a celoživotnímu skautovi Jiřímu Navrátilovi závěrem společně zazpívali skautskou hymnu.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu