• Načítám...
>

Vedení Prahy 6 pozvalo do metropole 70 ukrajinských dětí

  • 13. září 2023,
  • 13:25,
  • PRAHA 6,
  • Kristýna Svobodová

Týden v Praze stráví děti z ukrajinského města Chmelnický. Pozvalo je sem vedení městské části Praha 6. Na žáky a studenty tady teď čeká bohatý program. Radnice na to vyčlenila několik milionů korun.

Reklama

Už víc než rok a půl trvá válečný konflikt na Ukrajině a Česko napadené zemi stále pomáhá. Podpora neustává ani z Prahy a míří nejen k uprchlíkům, ale i k lidem, kteří zůstali na Ukrajině. Třeba Praha 6 pozvala 70 dětí z partnerského města Chmelnický na týdenní pobyt do české metropole.

,,Všechno jsou to děti, které přišly o svého příbuzného v rámci války a pozvali jsme je sem na Prahu 6, aby si alespoň na jeden týden oddechly od věčných sirén a přebíhání z učeben do krytů, aby si trošku oddechly," řekl starosta městské části Praha 6, Jakub Stárek (ODS).

V Praze na děti teď čeká bohatý kulturní, sportovní i zábavný program. Ten nepostrádá například výlety do historického centra, divadelní představní a zapojily se i některé sportovní kluby.

,,HC Sparta se tady postará o kluky, kteří mají ve svých zájmech tedy sportování včetně toho fotbalu, takže tímto děkuji Spartě, protože se jich ujala na celé odpoledne. Jinak samozřejmě máme kulturu, je to Spejbl a Hurvínek, ti patří na Prahu 6, tak proč ne a máme i černé divadlo, kam se podívají, v podstatě historická Praha nemůže zůstat opomenuta. Nicméně dostaneme se i mimo Prahu na Český Šternberk a do Kutné hory," řekla Anna Niklová - ředitelka ZŠ Marjánka, Praha 6. 

,,Je velmi důležité, že Praha 6 podporuje město Chmelnický, protože ta spolupráce je na jiné úrovni, je pro nás velmi důležitá a samozřejmě jsme velmi vděční za to, že Česká republika a vlastně i Praha 6 má za cíl podporovat takové projekty a podporovat naše děti, které mají možnost se tady cítit v bezpečí," řekl Vitalij Usatyj - ukrajinský velvyslanec.

Na oficiálním zahájení týdenního pobytu v Praze děti přivítal nejen starosta Prahy 6, ale také pražská radní pro školství Mariana Čapková. Nechyběla ani ředitelka Základní školy Marjánka, která už měla možnost se s dětmi setkat a která má také na starost jejich program v Praze.

,,Jsou takové trošičku smutnější, nejsou úplně veselé a bezprostřední, ale já si myslím, že ten týden pomůže jejich psychice i jejich takovému smýšlení o tom, že když je zle, tak můžeme čekat i na to, že bude i dobře," řekla Anna Niklová - ředitelka ZŠ Marjánka, Praha 6.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu