• Načítám...
>

V Praze 6 mají novou knihovnu

  • 1. listopadu 2023,
  • 13:29,
  • PRAHA 6,
  • Veronika Kuželková

Praha má novou knihovnu. Samotná stavba trvala o něco déle než jeden rok, předcházelo jí ale deset let příprav. Nová pobočka Městské knihovny v Praze stojí na Petřinách v Praze 6 a byla otevřena ve středu 1. října. Nabídne světlý moderní prostor pro kulturu a kreativitu.

Reklama

To, že Petřiny potřebují novou knihovnu, začalo být jasné ve chvíli, kdy se bývalá školička z 50. let, ve které knihovna sídlila, stala technicky i prostorově nevyhovující. Podle požadavků knihovny se tedy zpracoval první návrh, který se tak stal podkladem k realizaci stavby. A výsledek dopadl skvěle. 

"My jsme doopravdy strašně nadšení. Petřiny jsou velké sídliště, které potřebuje občanskou vybavenost a ta knihovna společně s tím, že je tady komunitní centrum, že je tady dětský koutek, nahrává k tomu, že se nám sídliště na Petřinách generačně obměňuje a myslím, že knihovna bude velmi intenzivně využívaná," řekl Jakub Stárek (ODS), starosta MČ Praha 6.

Slavnostního otevření se kromě jiných účastnil i sám ministr kultury Martin Baxa.

"Je to skvělé kulturní a kreativní centrum a tento projekt uspěl v náročné soutěži Ministerstva kultury, 90 milionů z Národního plánu obnovy směřuje na tento projekt a je to velká ukázka toho, jak lze investovat peníze a jak se mění knihovny z míst, kde se půjčují knížky, na nová kreativní a komunitní centra," řekl Martin Baxa (ODS), ministr kultury ČR.

"Je to velká radost, je to naše nejnovější pobočka a myslím si, že se nám tady podařilo ukázat, jak má vypadat pobočka veřejné knihovny pro 21. století. Místo, kde uděláte spoustu věcí, zdaleka nejen, že si půjčíte knížky," řekl Tomáš Řehák, ředitel Městské knihovny

Budova má čtvercový půdorys a střídmou funkční architekturu, která je velmi flexibilní. Umožňuje tak do budoucna reagovat na proměňující se služby knihovny a očekávání návštěvníků.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu