• Načítám...
>

Dětem ze ZŠ Marjánka uvařil kuchař z MasterChefa

  • 10. prosince 2023,
  • 22:06,
  • PRAHA 6,
  • Ondřej Švec

Obědy ze školní jídelny nemývají vždy tu nejlepší pověst. Na druhou stranu zavděčit se tolika strávníkům, kdy každému chutná něco jiného a kuchařky se musí vejít do rozpočtu a splnit i veškeré nutriční normy, není zrovna jednoduché. S takovým úkolem se musel popasovat i finalista kuchařské soutěže MasterChef Česko Luboš „Lubina“ Novotný, který přijal výzvu uvařit okolo 500 porcí pro děti a učitele ze Základní školy Marjánka v Praze 6. Jak se to zkušenému kuchaři, který musel vařit za stejných podmínek jako kuchařky ze školní jídelny povedlo, se podívejte v naší reportáži!

Reklama

Uvařit levně, výživně a zároveň chutně. S takovým úkolem se musel vypořádat finalista kuchařské soutěže MasterChef Česko Luboš Novotný alias Lubina, když měl uvařit dětem ze Základní školy Marjánka v městské části Praha 6. A byla to opravdu pořádná výzva, protože musel připravit okolo 500 porcí.

„Připravili jsme svatební polévku, takže takovou polévku, kterou prezentujeme na svatbách. Potom máme rolády s pečenými brambory, je k tomu demi glace, potom máme aglio olio špagety a jako dezert mají děti šišky s mákem,“ popisuje finalista soutěže MasterChef Česko Luboš Novotný.

Nápad na tuto akci vznikl v rámci soutěže Zlatá vařečka, kdy mají zároveň kuchařky z městské části Praha 6 šanci představit, co vaří na Šestkových školách. 

„Tam vznikla taková výzva, že Lubina zkusí uvařit za rozpočet a za podmínek, za kterých vaří naše paní kuchařky a že půjde za podmínek, za kterých každý den tady paní kuchařky pracují. Já jsem sama zvědavá na to, jaký bude výsledek, jaké budou jeho dojmy, protože předpokládám, že je to jiné nasazení v daleko větším objemu, než v restauraci,“ vysvětluje místostarostka MČ Praha 6 Mariana Čapková (Praha Sobě).

Zapojení kuchaře ,,Lubiny“ do školní kuchyně si pochvalovala i ředitelka Základní školy Marjánka paní Anna Niklová. Sama totiž dobře ví, jak je těžké pro děti vařit. 

„Vedoucí kuchařka a vedoucí školní jídelny hlídají takzvaný spotřební koš. Samozřejmě máme nutriční terapeutku a na té stavíme v podstatě skladbu jídelníčku a to, aby ta strava byla vyvážená, zdravá a přesto chutná. Zároveň, aby se tam objevila i jídla, která mají děti rády a upřednostňují je před tím nezdravým stylem jídla jako takového,“ uzavírá ředitelka Základní školy Marjánka Anna Niklová.

Praha 6 chtěla touto akcí poukázat na to, že práce ve školní jídelně je velmi náročná a zároveň je finančně výrazně podhodnocena. Proto také jako zřizovatel podpořila na Praze 6 stávkující školy, kdy šlo hlavně o platy nepedagogických pracovníků. Pokud by totiž nerostly, mohlo by to školní stravování v budoucnu negativně ovlivnit.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu