• Načítám...
>

Praha 6 nabízí k adopci stromy

  • 7. ledna 2024,
  • 18:49,
  • PRAHA 6,
  • Monika Rusová

Vzrostlé stromy plní v ulicích měst řadu funkcí. Především poskytují stín a odpařují vodu, čímž ochlazují naše okolí. Praha 6 se snaží mít ve své městské částí stromů co nejvíce, a proto začala s jejich výsadbou a nabídkou jejich adopce.

Reklama

Praha 6 nabízí možnost adoptovat strom. Adopce spočívá v tom, že městská část vysadila několik mladých stromečků a ty je možné finančně podpořit. Částka na osvojení stromečku se skládá z jeho výsadby a následné dvouleté péče.

"V případě jehličnatých stromů je ta cena zhruba 11 až 12 000 korun. V případě listnatých stromů se pohybuje zhruba okolo nějakých 25 až 30 000 korun," řekl Petr Palacký (Zelení) - radní MČ Praha 6.

Pomoci stromům v Praze 6 můžete menším či větším finančním darem, než je jeho adopce. Na výši částky v případě sponzoringu nezáleží.

"Stromy jsou na různých místech Prahy 6. Vybíráme takové stromy, které nejsou sázené na místě původně dříve odstraněných stromů, které musely být z nějakých zdravotních nebo bezpečnostních důvodů káceny, ale jedná se o zcela nové stromy. V tuto chvíli nejvíce stromů v nabídce máme v blízkosti dětských hřišť jako například tady Na Dlouhém lánu," řekl Petr Palacký (Zelení) - radní MČ Praha 6

Nejvhodnější čas na výsadbu stromů je jaro a podzim, proto vždy v tomto období bude seznam volných stromů aktualizován, a to na geoportálu Prahy 6.

"Projekt adopce stromů, na kterém se mimochodem komise pro životní prostředí a klima jednoznačně shodla, má vedle významu finančního především význam symbolický, protože stromy v našich ulicích nejsou jenom městské části, nebo zdaleka nejsou městské části, ale nás všech. Slouží nám a my všichni obyvatelé Prahy 6 stromy v naších ulicích moc potřebujeme a symboly podle mého názoru jsou hodně důležité a toto je jeden z nich, jak každý může podle svých možností, více či méně, přispět k tomu, že se jim u nás bude dařit a tím pádem se nám bude v tom veřejném prostoru lépe žít,” řekl Ondřej Vykoukal (Piráti) předseda komise pro životní prostředí a klima.

"V našem veřejném prostoru budeme stromečky sázet i v případě, že by se žádné sponzorské nebo adoptivní dary nesešly. Jakékoliv dary použijeme pro to, aby ten rozpočet byl navýšen, nikoliv abychom nějak zodpovědnost za výsadbu přesouvali na občany,” řekl Petr Palacký (Zelení) - radní MČ Praha 6.

V současné chvíli je k adopci nabídnuto 11 stromů a některé jsou už osvojené. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu