• Načítám...
>

Výstava Lachland láká na postapokalyptický svět

  • 24. ledna 2024,
  • 9:43,
  • PRAHA 6,
  • Ondřej Švec

Hyperrealistický malíř, kreslíř digitálních obrazů a počítačových her Adolf Lachman představuje od 24. ledna v pražské galerii Villa Pellé zemí Lachland. Výstava potěší nejen znalce proslulých počítačových her Samorost 3 a Machinarium, za jejichž vizuální stránkou stojí právě tento šestačtyřicetiletý umělec původem z Pardubic. Od přízemí až po půdu se galerie promění v krajinu mechu, rzi a motorů, v níž se prolíná biologické s industriálním a kde vládne postapokalyptická příroda. Výstava potrvá až do 24. března a těšit se můžete i na bohatý doprovodný program včetně koncertů a dílen pro děti.

Reklama

Od 24. ledna do 24. března mohou návštěvníci obdivovat tvorbu současného českého autora Adolfa Lachmana, který si pro ně v galerii Villy Pellé připravil svou aktuální výstavu s názvem Lachland. Autor je znám i díky své práci pro herní studio Amanita Design a právě počítač hraje při jeho tvorbě zásadní roli.

„Inspirace je různorodá, pochází už od děl starých mistrů, od renesance, až po krajináře, holandské mistry a 19. století. Samozřejmě, spoustu inspirace nacházím i v současném sci-fi a popkultuře včetně filmů a počítačových her. V podstatě mě inspiruje úplně všechno,“ popisuje svou tvorbu umělec Adolf Lachman.

Lachman je hyperrealistický malíř s duší romantika, umělec-solitér, který si jde vlastní cestou a proto je jeho tvorba tak autentická a originální. I to byl důvod, proč si ho galerie Villy Pellé vybrala do svých prostor.

„On tvoří svoji krajinu, svoji zemi, která prožila nějaký výbuch a apokalypsu, ale žije dál svým životem, který není úplně bez špetky optimismu a který není úplně neromantický, takže v tom se mi líbí taková ta věčná naděje, která v jeho tvorbě je,“ oceňuje ředitelka galerie Villa Pellé Vladana Rýdlová.

Adolf Lachman pochází původně z Pardubic a právě odkazy na východočeskou metropoli jsou v jeho tvorbě hojně zastoupeny. 

„Právě v těch Pardubicích je spousta industriálních areálů, ve kterých se život odvíjí úplně jinak než v okolním světě. Zahradník se jich nikdy nedotkl, takže tam je opravdu ta živá syrová příroda, takový urbex, ze kterého Adolf Lachman rozhodně čerpá,“ vysvětluje kurátorka výstavy Martina Vítková.

Výstava Lachland by se neobešla bez podpory městské části Praha 6.

„Ty obrazy od Adolfa Lachmana jsou doopravdy úžasné a ten, kdo sem přijde a občas si stejně jako já zahrál počítačovou hru, tak zjistí, že obrazy v mnohém zná a že mu něco říkají, takže nechci prozrazovat dál, ale samozřejmě všechny zvu, aby sem přišli,“ uzavírá starosta městské části Praha 6 Jakub Stárek (ODS).

A návštěvníci mohou na výstavu Lachland z dílny postapokalyptického romantika Adolfa Lachmana přijít do galerie Villy Pellé až do 24. března. Součástí výstavy je i doprovodný program zahrnující komentované prohlídky, koncert českého hudebníka Tomáše Dvořáka vystupujícím pod jménem Floex nebo také tvůrčí dílny pro děti. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu