• Načítám...
>

Šestka má na Babě nové interaktivní infopanely

  • 31. ledna 2024,
  • 14:45,
  • PRAHA 6,
  • Veronika Kuželková

Hlavní město Praha - Odbor památkové péče společně s Prahou 6 uvedli do provozu interaktivní panely, které budou sloužit k edukaci občanů. Díky ocenění European Heritage Label se Praha zavázala k naplňování harmonogramu prací spojeným s kultivací a propagací svého jedinečného obytného souboru funkcionalistických rodinných domů známého jako Osada Baba. Zisk tohoto prestižního ocenění urychlil vznik nové koncepční studie IPRu na revitalizaci veřejného prostoru Baby zahrnující celkovou obnovu infrastruktury, jako jsou povrchy komunikací, veřejné osvětlení či oblast dopravy.

Reklama

Městská část Praha 6 disponuje novými dotykovými infopanely. Tím dává najevo, že chce podporovat využívání nových technologií a především tím ale podtrhuje péči o památky a kulturní dědictví, v tomto případě o lokalitu Baba a její originální funkcionalistické budovy. 

"Tady jsme v místě, kde jsme získali vlastně známku evropského kulturního dědictví. Vlastně na jednom z nejvýznamnějších míst Prahy 6 z pohledu architektury. Proto jsme velmi rádi, že hlavní město a Technologie hlavního města Prahy právě sem instalovaly ten interaktivní panel. Oproti všem ostatním zastávkám tady bude možné se toho panelu i dotknout, nejenom se koukat na pohyblivé obrázky. A čekající na autobus se bude moci třeba seznámit s tím, jaká je vlastně historie toho osídlení tady na Babě a jakým způsobem to experimentální funkcionalistické sídliště, které tady vzniklo, se tady objevilo," řekl Jakub Stárek (ODS), starosta MČ Praha 6.

"Zprovoznění dotykových panelů tady na Babě je historicky vlastně novinka. Je to první zprovoznění těchto dotykových panelů v Praze na zastávkách městské hromadné dopravy, takže je to úplná premiéra tady v Praze," řekla Simona Vladíková, vedoucí oddělení Kancelář památky světového dědictví Magistrátu hl. města Prahy.

"Vy jste si to měl možnost i osobně vyzkoušet. Jak se ta tabule ovládá?"

"Je to v podstatě jednoduché, protože tam je nápis architekti, tak to zmáčknete a všichni, kdo tady staví, se objeví v takovém seznamu, pak na něj klepnete a objeví se vám on, na fotografii, kde studoval, kdy dokončil studia, co postavil, všecko tam je," řekl Bohuslav Svoboda (ODS), primátor hl. m. Prahy.

Je proto prioritou vytvořit v lokalitě kvalitní zázemí pro návštěvníky a prezentovat tuto výjimečnou lokalitu jak široké veřejnosti, tak především i mladší generaci. V současnosti vzniká také balíček aktivit Baba1932 pro žáky základních a středních škol, na jehož vzniku se studenti sami podílejí.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu