• Načítám...
>

Praha 6 se připojila ke Světovému dni včel

  • 21. května 2024,
  • 13:46,
  • PRAHA 6,
  • Kristýna Svobodová

Na 20. květen připadá Světový den včel. OSN ho vyhlásilo v prosinci 2017 na základě iniciativy Slovinska. Od té doby nejrůznější aktivity a osvěta přispívají ke zvyšování povědomí o významu a důležitosti včel.

Reklama

Na 20. květen připadá Světový den včel. Jejich svátek vyhlásilo OSN v prosinci 2017 na základě iniciativy Slovinska. Do oslav se letos zapojila také Praha 6, která na střechu polikliniky Pod Marjánkou a do parku Ladronka umístila včelí úly. Ty teď mají zlepšovat životní prostředí a v rámci školních exkurzí také zvyšovat povědomí o významu včel. 

,,Budou akce pro školy, s tím, že ještě teď v květnu a následně potom v červnu budeme školám poskytovat ty místní včelaře, aby jim vysvětlili, jak to včelaření funguje i s praktickými ukázkami a současně tady budeme mít i ze Slovinska včelaře, kteří nám budou pomáhat a ukazovat zase jejich zkušenosti," vysvětloval Jakub Stárek (ODS), starosta MČ Praha 6.

Slovinsko totiž patří ke světové včelařské špičce. Za účasti velvyslankyně země tak městská část v parku Ladronka zahájila výstavu o včelách.

,,V Česku máte také velmi dobrou tradici včelaření a máte dobré včelaře. A naši včelaři velmi dobře spolupracují s těmi českými, musím říct, že když jsme přišli s tímto nápadem, udělat Světový den včel, Česko bylo jedno z prvních, které nás podpořilo. Můžeme se učit jeden od druhého. Čeští včelaři od nás a možná naši včelaři se naučí něco od vašich," řekla J. E. Tanja Strniša, velvyslankyně Slovinské republiky.

 Slovinské velvyslanectví pořádá každoročně na území Česka řadu osvětových akcí, které mají veřejnosti připomenout důležitost včel v životě na Zemi. V tuzemsku je jich podle včelařů přemíra a je tak potřeba dbát na to, kam nové úly včelaři umístí. 

,,Samozřejmě včely jsou důležité jako opylovací služba a ty včely si vytváří tu zásobu, aby přežily zimu. Takže nejsou vyloženě místa, kde není, co by ty včely sbíraly, ale jsou spíš místa, kde je těch včel strašně moc a navzájem si konkurují," řekl Milan Šimonovský, předseda Včelařského spolku pro Prahu 6 a Prahu 7.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu