• Načítám...
>

Park v Praze 6 zdobí socha prezidenta osvoboditele

  • 5. června 2024,
  • 12:38,
  • PRAHA 6,
  • Ondřej Švec

Park Lázaro Cárdenase v městské části Praha 6 prošel v nedávné době postupnou revitalizací. Vznikly nové cesty a zpevněné plochy včetně nových povrchů. Součástí parku je i pítko, nové lavičky či stojany na kola a zahrazovací sloupky a nechybí ani 12 fontánových trysek. Nyní přibyla socha latinsko-amerického prezidenta osvoboditele Juscelina Kubitscheka de Oliveiry. Zasloužil se o vznik brazilského hlavního města nebo vybudování dálniční sítě. Zajímavé je, že měl české kořeny.

Reklama

V parku Lázaro Cárdenase v městské části Praha 6 přibyla další socha. Tentokrát jde o bustu brazilského prezidenta Juscelina Kubitscheka de Oliveiry. Vrcholný brazilský politik vykonával funkci hlavy státu v letech 1956 až 1961. Pro nás je zajímavé, že měl české kořeny. 

„My víme, že jeho kořeny spadají právě do Jižních Čech na Třeboňsko, s tím, že vlastně tímto způsobem se symbolicky Kubitschek vrací zpátky do země svých předků,“ vysvětluje starosta městské části Praha 6 Jakub Stárek (ODS).

Kubitschekovu bustu po komunikaci městské části s brazilskou velvyslankyní v České republice získala Šestka darem. Její autorkou je umělkyně a sochařka Martina Nykodýmová.

„Určitě jsem vycházela z fotografií a z videí. Na většině těch videí a fotografií byl pan prezident pozitivní, tak jsem se tu jeho pozitivitu snažila přenést i do té busty,“ popisuje umělkyně a sochařka Martina Nykodýmová.

Práce na bronzovém díle jí zabraly dva měsíce, pak šla busta do slévárny, které to zabralo další zhruba čtyři měsíce, než mohla spatřit světlo světa. Kubitschekovou bustou ale zdobení parku Lázaro Cárdenase ani zdaleka nekončí.

„Na radnici se dlouhá léta rodil koncept zahrady nebo parku liberátorů, to jsou ti latinsko - američtí osvoboditelé, kteří se podíleli na vzniku těch jihoamerických republik. Začal to Simón Bolívar, pokračoval Benito Juárez, to byl bývalý mexický prezident a nedávno jsme sem umístili sochu Bernarda O'Higginse, což byl osvoboditel Chile,“ říká radní pro kulturu, sport a volný čas a bezpečnost městské části Praha 6 Jan Lacina (STAN).

A rozhodně přibydou další. A má to svůj důvod. Šestka je totiž městskou částí, kde se nachází jednak Letiště Václava Havla, stejně tak armáda, technické univerzity, ale především prakticky všechny ambasády z celé České republiky.

„A my samozřejmě s těmi ambasádami hodně spolupracujeme a tu spolupráci s latinsko - americkými ambasádami si hýčkáme a ony jsou za to, myslím, velmi rády, jsou tím velmi poctěny a mají tady zároveň takový prostor pro nějakou svou pietu v době státních svátků a podobně, čili tato spolupráce je vlastně nějakým rámcem toho, že mimo jiné odhalujeme sochu brazilského prezidenta Kubitscheka,“ uzavírá Jan Lacina (STAN), radní pro kulturu městské části Praha 6.

Park Lázaro Cárdenase prošel v nedávné době postupnou revitalizací. V parku jsou nové cesty a zpevněné plochy včetně nových povrchů. Součástí parku je i pítko, nové lavičky či stojany na kola a zahrazovací sloupky. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu