• Načítám...
>

Park Smiřického známý jako břevnovské Plivátko se rozšíří

  • 6. srpna 2024,
  • 15:15,
  • PRAHA 6,
  • Kristýna Svobodová

Od roku 2022 platí Metodika spoluúčasti investorů na rozvoji území, kterou přijalo hlavní město a řídí se jím městské části - včetně Šestky. Metodika vychází z toho, že každý větší stavební záměr se promítne do veřejného prostoru, postaví se silnice a chodníky a další infrastruktura, o niž se musí městská část starat, přibydou děti, které potřebují školy a školky. Podle metodiky se investoři zavazují poskytnout městské části nejčastěji finanční příspěvek a ta ho použije právě na rozvoj občanské infrastruktury. Díky tomu se teď rozšíří i park Smiřického na Břevnově.

Reklama

Park Smiřického v Praze 6, kterému místní neřeknou jinak než břevnovské Plivátko, nechá městská část rozšířit. Před pár lety revitalizovaný legendární prostor poblíž Strahovského stadionu má teď získat dalších skoro 15 tisíc metrů čtverečních, a to díky kontribučním smlouvám.

,,Těsně za tím rekonstruovaným prostorem, přes to, že ty prostory evokují park, tak jako park nikdy nesloužily a jsou v soukromých rukou. Nám se povedlo prací mého kolegy Václava Koženého, že jsme podepsali smlouvu, že ty pozemky získáme pod kontrolu," řekl starosta Prahy 6, Jakub Stárek (ODS).

,,Asi 200 metrů nad parkem by měla vzniknout výstavba zhruba třípatrových budov. To bylo projednáno s místní komunitou a vlastně za to bychom měli získat tady zbytek toho parku Smiřického nebo jeho podstatnou část," doplnil Václav Kožený (ODS), místostarosta Prahy 6.

Radnice Šestky tak chce zajistit, že pozemky nezastaví soukromý investor a park tak zůstane přístupný veřejnosti. Zelená plocha se tím navíc rozšíří a prostor bude moci sloužit pro pikniky a komunitní set­kávání obyvatel. Opět zprovoznit by se pak mělo třeba i tohle zchátralé dětské brouzdaliště.

,,Chceme, aby to navazovalo na historii, nechceme nic extra moderního, současně ale musíme znát také technické parametry a v současné době nevíme, zdali se pustíme do toho, že to úplně vyměníme nebo zdali to rekonstruujeme," řekl Stárek.

O pozemky mezi ulicemi Diskařská a Za Strahovem, které městská část brzy získá do vlastnictví, se už teď starají klienti společnosti K srdci klíč, která na Šestce poskytuje sociální služby mužům v nelehké životní situaci.

,,Dlouhou dobu jsme neměli možnost, jak je nějakým způsobem zapojit do práce a trošku ten jejich potenciál využít. Proto jsem moc rád, že se nám povedlo s Prahou 6 domluvit spolupráci právě na tom, že by naši klienti mohli udržovat zeleň na nějakém místě v Praze 6. Také jim umožňujeme, aby si vydělali na běžný život, aby se zapojili do pracovního procesu, aby získali návyky a samozřejmě, aby nějakým způsobem dál mohli pokračovat," vysvětloval Karel Komárek, ředitel společnosti K srdci klíč.

Muži ze společnosti K srdci klíč by se pak o park měli starat i po jeho finální revitalizaci. Aktuálně ale městská část čeká na změnu územního plánu. Právě za ní totiž investor v rámci kontribuce smění pozemky s městskou částí. Přesnou podobu parku pak radnice ještě plánuje projednat s občany.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu