• Načítám...
>

Stanice 6 se otevírá veřejnosti

  • 27. srpna 2024,
  • 9:01,
  • PRAHA 6,
  • Ondřej Švec

Přesně před 10 lety – 28. srpna 2014 pár minut před půlnocí odjel z nádraží Bubeneč poslední vlak. Na rozlučkový happening tehdy dorazily desítky lidí. Návštěvníci se sem mohou opět vracet: cestovat za zážitky už není třeba, zážitky na ně budou čekat přímo v nádražní budově. Ta se mění v kulturní a komunitní centrum Stanice 6. Bývalé nádraží se promění v komunitní centrum se sportovním a kulturním sálem, galerií a bistrem. Pořádat se tu budou koncerty, debaty nebo workshopy. Počítá se mimo jiné s pingpongovým stolem, fotbálkem, cyklistickými trenažéry i půjčovnou vintage silničních kol.

Reklama

Z historické budovy nádraží Bubeneč se už deset let vlakem nesvezete. Poslední vlak odtud odjel 28. srpna 2014 pár minut před půlnocí. Od té doby se řešilo, co s památkově chráněnou budovou dál. Nyní se návštěvníkům po kompletní rekonstrukci otevře komunitní centrum Stanice 6 s bohatým kulturním i sportovním využitím.

„Měl by tu být nový docela významný bod na mapě Prahy 6, to znamená kultura, sport, volný čas a plus by se samozřejmě mělo obnovit bistro, které tady bylo. Čili nějaké kulturní pořady a v prvním patře toho nádraží by měla být také galerie. Stejně tak by tu měl být i nějaký sport, to znamená půjčovna kol, servis kol, půjčovna kolečkových bruslí,“ popisuje radní pro kulturu městské části Praha 6 Jan Lacina (STAN).

 Za nejzdařilejší označila městská část projekt autorů Richarda Preislera, Martina Kontry a Martina Krba nazvaný Stanice 6. Trojice bývalých spolužáků a kamarádů chce z bývalého nádraží vytvořit multifunkční prostor. 

„Máme připravený takový happening, takové polootevření, protože nebude otevřený celý dům, ale budeme se snažit otevřít většinu a připravíme tady pro všechny Pražany a lidi z Prahy 6 takový zábavný program. Budeme mít připravený i bar na perónu, kde se lidé mohou koukat na projíždějící vlaky,“ vysvětluje jeden ze tří provozovatel Martin Krb.

Obnovou prošla celá budova nádraží. Architekti museli respektovat skutečnost, že jde o památkově chráněnou budovu, diskutovalo se tak například o barvě fasády.

„Měli jsme předepsáno vrátit tu budovu do nějaké autentické podoby kolem roku 1895, takže jsme to nějakým způsobem interpretovali a zároveň tak, aby to nějak vypadalo oku lahodně. Bohužel s památkáři jsme se na tom neshodli a museli jsme tu vzorkovat ještě jiné varianty a výsledkem je vlastně nějaký kompromis vzorkování a zároveň toho průzkumu,“ říká architekt Ondřej Tuček.

V Praze 6 měli v hlavě černý scénář v podobě nádraží Vyšehrad, kdy ani prohlášení stavby za kulturní památku nutně nemusí znamenat její záchranu. 

„Představa, že by tady byla nějaká chátrající památkově chráněná stavba s bezdomovci nás samozřejmě strašila. Takže jsme udělali tuto dlouhou investici, na jejímž konci se dnes nacházíme, kdy ta budova je podle mě moc pěkně opravená a bude sloužit úplně nové funkci,“ uzavírá Jan Lacina (STAN), radní pro kulturu městské části Praha 6.

Stanice 6 se veřejnosti otevře po slavnostní akci 28. srpna, právě deset let od chvíle, kdy dnes už bývalým nádražím Bubeneč projel poslední vlak.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu