• Načítám...
>

V Praze 6 proběhl 1. ročník festivalu Triangl

  • 16. září 2024,
  • 17:01,
  • PRAHA 6,
  • Ondřej Švec

V sobotu 14. září tři pražské vily – Vila Lanna, Muzeum literatury a Galerie Villa Pellé otevřely své vnitřní i venkovní prostory návštěvníkům a připravily pro ně speciální program. Petr Nikl, jehož výstavou galerie zahajovala své působení, spolu s Ondřejem Smeykalem propojili všechny tři vily svými na míru přizpůsobenými performancemi.

Reklama

S myšlenkou propojit programově pro jeden den tři sousedící vily v městské části Praha 6 přišli organizátoři prvního ročníku festivalu Triangl. Tento festival tří vil nabídl bohatý kulturní program po celý den. 

„Triangl, to je hudba, to je geometrie a vlastně ty naše jednotlivé činnosti - vědecká, literární a výtvarná, to jsou různé způsoby, jak nahlížet na skutečnost a na stejné věci jiným způsobem a to je to, co nás vlastně vedlo k založení toho festivalu. Ta možnost nahlížet na věci z různých pohledů nám přijde inspirativní a zajímavá propojovat tyto oblasti,“ vysvětluje Jean - Gaspard Páleníček, vedoucí oddělení produkce prezentace sbírek Muzea literatury. 

„To propojuje jednak Franz Kafka jako literát, ke kterému se vztahují různé přednášky a potom performer a výtvarník Petr Nikl, který to propojuje vizuálně a hybatelsky,“ doplňuje radní pro kulturu městské části Praha 6 Jan Lacina (STAN).

Pro děti byla například připravena netradiční tvůrčí dílna, hrálo se absurdní Kafkovo divadlo a večer se četlo z knihy Život po Kafkovi od Magdaleny Platzové za její osobní účasti. Zajímavý program probíhal v Muzeu literatury, dále pak ve Vile Lanna a ve Ville Pellé, která coby galerie právě slavila kulaté desáté výročí. 

„Je to taková první bilance. Já jsem to nazvala první desítkou, protože máme plány do dalších desítek let. Jsme pyšní na to, co jsme dosáhli, já jsem se obklopila týmem skvělých spolupracovníků a teď budu jenom moc ráda, když udržíme program v této kvalitě, ve které byl v předchozích letech,“ přeje si do budoucna výkonná ředitelka Galerie Villa Pellé Vladana Rýdlová.

Po slavnostním rozkrojení a ochutnávce maxi dortu k 10. narozeninám Galerie Villa Pellé následoval koncert a program Ondřeje Smeykala a Petra Nikla.

„Dneska jsem si připravil spolu s Ondřejem Smeykalem vystoupení, které se jmenuje Líheň, takže tady budeme líhnout improvizované představení. Přesně vám to neprozradím, ale pracuji s různými strojky, broučky, s vodou, s čeřením vody a v tomto případě s vizuálními nástroji,“ přibližuje své vystoupení performer a výtvarník Petr Nikl.

Vstup na festival byl zcela zdarma a přes nepříznivé počasí si na něj našlo cestu dostatek kulturně natěšených zájemců. Festival Triangl by měl pokračovat i příští rok s cílem ještě většího propojení všech tří vil. Téma už je dokonce téměř vymyšlené, týkat by se mělo přírody, ale detaily zůstávají zatím pod pokličkou, aby se návštěvníci měli na co těšit. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu