• Načítám...
>

Praha 6 se připravuje na modernizaci železnice

  • 21. března 2019,
  • 15:06,
  • PRAHA 6,
  • David Wilczek

Vedení radnice Prahy 6 spolu se Správou železniční dopravní cesty uspořádalo pro občany diskuzi na téma přínosu vlakové trati na Letiště Václava Havla. Místní obyvatelé tak měli možnost se více seznámit s tímto velkým projektem. Část trasy totiž povede přes území této městské části.

Reklama

Vedení MČ Praha 6 uspořádalo veřejnou diskuzi k plánovanému projektu modernizace železnice s připojením na Letiště Václava Havla. V současné době žádá SŽDC o územní rozhodnutí pro 3 úseky trati. Jeden z nich bude procházet i územím Prahy 6.

"Mezi Hradčanskou a Veleslavínem jsme požadovali, aby trasa železnice vedla v tunelu, protože byla příliš blízko obytné zástavbě, dokonce by se musely některé objekty bourat. Potom je druhá část, která je mezi Veleslavínem a Ruzyní, s odbočkou na letiště nebo dále do Kladna," řekla Eva Smutná, radní MČ Praha 6.

Podle plánů by se mělo jednat o plně elektrifikovanou dvojkolejnou trať. Vlaky by měly jezdit v desetiminutových intervalech.

"V intravilánu Prahy, což je případ Prahy 6, je to 80 až 120 km/h, mimo Prahu potom až do 160 km/h v otevřeném terénu směrem ke Kladnu," řekl Mojmír Nejezchleb, náměstek generálního ředitele SŽDC.

Přestože vedení MČ Praha 6 tento záměr podporuje, reflektuje 2 sporné body, které je potřeba ještě vyřešit. Občané se např. obávají následků hloubení tunelu pod Ořechovkou nebo nadměrného hluku v Liboci.

"Ti lidé se bojí toho, že bude docházet k nějakým posunům podzemních vrstev. To musíme dořešit. Testy, které zatím dělala SŽDC, to neprokázaly. Budeme se tím nicméně dále zabývat tak, aby se obyvatelé zklidnili," řekla Eva Smutná.

Úsek mezi nádražím Praha - Bubny a Veleslavínem by měl být dokončen v letech 2028 až 2029. Výstavba celé trati by měla stát téměř 40 miliard korun.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu