• Načítám...
>

Děti v Zoo Praha čistily řeky, dospěláci stavěli hotel

  • 8. března 2020,
  • 13:11,
  • PRAHA 7,
  • Ladislav Jakub

Zoologická zahrada v pražské Troji se zapojila do oslav Světového dne divoké přírody. Ve vzdělávacím centru připravila pro návštěvníky zábavní i vzdělávací program pro malé i velké. Tématem byla ochrana široké divoké přírody a zvířat v ní.

Reklama

"Jsou tady různá stanoviště, kde si třeba děti můžou vyzkoušet, jak vyčistit řeku. Návštěvníci si taky můžou vyzkoušet, jak se vyrábí hračky pro zvířata z recyklovatelných přípravků a nebo se dozvědí, jak konkrétní trénink zvířat pomáhá těm přímo divokým zvířatům ve volné přírodě," řekla Petra Voráčková, pracovnice Zoo Praha.

"Tím, že si třeba každý rok nekoupí nový mobilní telefon, tím mohou ochránit třeba gorily.  Je to proto, že na ty telefony se musí těžit nový materiál a právě to ničí přirozené prostředí těch goril," dodala Markéta Lukavská, specialistka na trénink zvířat v pražské zoo. 

Akce se opakuje každým rokem, a pokaždé sem  míří celé rodiny.

"Pro větší návštěvníky tu máme připravené různé nápady, co můžou pro naše zvířátka vyrábět, jako třeba hmyzí hotely. Pro menší návštěvníky tady máme ekologické hry, kdy mohou třeba zachránit papírové rybičky," řekla Markéta Lukavská, pracovnice pražské zoo.

Workshop na téma recyklovatelné materiály, ekologické hry pro malé i velké - tak vypadalo tématické odpoledne v pražské zoologické zahradě.  Lidé se dozvěděli, jak dál využít už použitý materiál.

"V další části je pro návštěvníky připraven koutek, kde z recyklovatelných i nerecyklovatelných  materiálů, jako jsou třeba papírové ruličky, můžou vyrobit něco jiného. Třeba různé míčky pro zvířátka nebo ze starých triček takzvanou čichací dečku. Zkrátka, učí se jak ty materiály ještě použít, místo toho, aby se jich zbavovali. A tím chrání životní prostředí a ta naše zvířata," prozradila Markéta Lukavská.

Návštěva vzdělávacího centra donutila návštěvníky různých věkových kategorií zamyslet se nad fungováním přírody, a to nejen v našem nejbližším okolí.

"Posledním takovým překvapením pro ty naše návštěvníky je, že mohou zjistit, jak trénink zvířat může ochránit zvířata ve volné přírodě, aniž by s nimi lidé přišli do kontaktu. Mají tu i takový úkol, otázku - jak dostat vlky zpátky k nám, aby neškodili zemědělcům.  Odpověď pak lidé hodí do krabičky. Nic není podle pracovníků zoo špatně, je to jen o kreativitě a o tom, že o ochraně přírody alespoň začneme přemýšlet," doplnila Lukavská.

Blíží se jaro a na to se připravují i v pražské zoo.

"Návštěvníci se můžou těšit na Mezinárodní den žab, který oslavujeme 21. března.  V rámci kampaně se totiž každý měsíc věnujeme jednomu zvířeti, které si zasluhuje nějakou ochranu. A potom vás určitě pozvu na zahájení letní sezony, které se bude konat o týden později, tedy 28. března," dodala Petra Voráčková z pražské zoo.

Zoo při této příležitosti otevře novou expozici s australskou faunou s názvem Darwinův kráter a poprvé bude možné shlédnout ďábly medvědovité. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu