• Načítám...
>

Zoo Praha oslavila Mezinárodní den tygrů

  • 25. července 2020,
  • 16:40,
  • PRAHA 7,
  • Ondřej Švec

Poslední červencová sobota patřila v Zoo Praha tygrům. Slavili tam totiž Mezinárodní den tygrů, jehož cílem bylo upozornit na nutnost jejich ochrany v přirozeném životním prostředí. Pro návštěvníky zoo byl připraven bohatý doprovodný program na vzdělávacích a herních stanovištích. Dozvěděli se tam, jak od sebe rozeznávat jednotlivé druhy tygrů, jak žijí a nebo jakým způsobem loví. Chybět nemohl ani oblíbený enrichment, aby se tygři cítili v optimální psychické pohodě. A nic nepotěší tygra víc, než pořádný flák masa. A protože se slavilo, nechyběly ani speciální tygří dárečky.

Reklama

Když někdo slaví narozeniny, je to vždycky pořádný důvod k oslavě. Pokud jde ale například o takové tygry, je z toho rovnou Mezinárodní den, ze kterého se pak radují opravdu všichni.

„Oslavou Mezinárodního dne tygrů se samozřejmě snažíme upozornit především na příčiny ohrožení tygrů ve volné přírodě, ale je to zároveň také jedna z oslav, která je součástí naší roční kampaně Dny zvířat v Zoo Praha,“ vysvětluje vedoucí vzdělávacího a programového oddělení Zoo Praha, Jana Doktorová.

Na tu je napojena i návštěvnická soutěž, kde návštěvníci mohou celoročně soutěžit o samolepky, na jejichž základě mohou získat zajímavé odměny. Návštěvníky, kteří dorazili do Zoo v rámci Mezinárodního dne tygrů, pak čekal bohatý doprovodný program na vzdělávacích a herních stanovištích. 

„Na nich se návštěvníci dozvěděli všechny aspekty týkající se těchto největších kočkovitých šelem. Dozvěděli se například, jak rozlišujeme velké a malé kočky, jaké rozlišujeme jednotlivé poddruhy tygrů, čím se živí nebo jakým způsobem loví,“ popisuje Jana Doktorová, vedoucí vzdělávacího a programového oddělení Zoo Praha.

Aby se tygři cítili v zoologické zahradě co nejlépe, tak o to se stará především paní Markéta Lavická, pod kterou spadá takzvaný enrichment neboli celková pohoda zvířat. A udržet v pohodě takového tygra, to není jen tak. 

„U tygrů malajských jsme dnes připravili potravní enrichment. Připravený je takzvaný krmný kmen, který vypadá jako uschlý strom, na kterém máme zavěšený čtyřkilový kus masa, což je dnešní krmná dávka tygra Johana,“ říká Markéta Lavická, specialistka na pohodu zvířat a enrichment Zoo Praha.

A protože tygři byli právě za oslavence, nemohly chybět ani speciální tygří dárečky. 

„U tygrů sumaterských jsme připravili takové žluté plastové míče, opletené révovým proutím a to z toho důvodu, že když jim míče spadnou do vodního příkopu, aby se jim lépe vyndavaly,“ uzavírá specialistka na pohodu zvířat a enrichment Zoo Praha, Markéta Lavická.

Cílem akce bylo upozornit na to, jak jsou v poslední době tygři ve volné přírodě mimořádně ohrožení a je proto důležité chránit je před vyhynutím. Podle toho, kolik do zoo dorazilo návštěvníků, bylo vidět, že svůj cíl to určitě splnilo. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu