• Načítám...
>

Zoo Praha oslavila 90 let své existence

  • 28. září 2021,
  • 22:36,
  • PRAHA 7,
  • Ondřej Švec

Pražská zoologická zahrada slaví 90 let své existence. Začala se stavět v roce 1931, a to až po desítkách let dlouhých tahanic. Současná podoba zoo se od té prvorepublikové diametrálně liší, ať už stavebně, nebo co do počtu a pestrosti druhů zvířat. U speciální příležitosti, významných kulatin, byl na programu například křest knihy Zoo pro hlavní město, křest deskové hry Po stopách v Zoo Praha, anebo i představení unikátních Trojských tolarů. Více už v naší reportáži.

Reklama

Pražská zoo slaví 90 let své existence. A protože vznikla v roce 1931, přizpůsobila kulaté jubileum kulisám období první republiky. Nechyběl rytmický swing, dobové automobily a elegantně vymóděné dámy i pánové. Počátky zoo, ale nebyly snadné a přípravy na její vybudování trvaly desítky let.

"Toho 28. září 1931, na svatého Václava, tady bylo poprvé otevřeno nikoli Zoo Praha, ale staveniště Zoo Praha, což vypovídá o tom, že to byly úplné počátky. Těch zvířat, expozic, výběhů tu bylo naprosté minimum. Až v těch dalších letech se zoo začala postupně rozrůstat," upozornil Miroslav Bobek, ředitel Zoo Praha.

Dnes patří Zoo Praha mezi nejvýznamnější na světě, a to díky úctyhodné práci všech jejich ředitelů, zaměstnanců, chovatelů, ale i hlavního města Prahy, které je zřizovatelem zahrady.

"Myslím si, že za posledních, řekněme dvacet let, se do zoologické zahrady opravdu investovaly velké peníze. Každý, kdo přijde do zoologické zahrady, v posledních letech, každý rok, tak každý rok zde otevíráme nový pavilon, novou expozici, takže návštěvník zde vždy najde něco nového," zdůraznil Petr Hlubuček, náměstek primátora hl. m. Prahy. 

A protože 90 let se neslaví každý rok, připravila Zoo Praha, pro tisícovky svých návštěvníků, bohatý doprovodný program, aby si toto krásné výročí pořádně užili.

"Hlavními body programu bylo představení a křest knihy věnované počátkům Zoo Praha. Je to opravdu silný svazek, který napsala paní doktorka Heráňová. Dále jsme křtili deskovou hru, křtili jsme a představili jsme také Trojské tolary," popsal Miroslav Bobek, ředitel Zoo Praha.

Během 90 let své existence navštívily pražskou zoo milióny návštěvníků a vystřídal se v ní nespočet druhů zvířat. Ti, co v roce 1931 zoologickou zahradu otevírali, by se asi divili, jaká zvířata jsou v ní k vidění dnes.

"Pro nás třeba dnes již druhy, se kterými počítáme jako s druhy, které jsou tady naprosto zásadní a tradiční jako jsou gorily. Ve třicátých letech by tady gorilu nikdo nenašel," konkretizoval Pavel Brandl, kurátor savců Zoo Praha.

Pražská zoo je tu s námi už 90 let. A přestože vznikala až jako jedna z posledních, v rámci vyspělých evropských metropolí, na kráse jí to nikterak neubralo. V současnosti je z ní moderní zoologická zahrada, nacházející se v místech, která by jí řada měst mohla jen závidět a kam se lidé rádi opakovaně vracejí.  

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu