• Načítám...
>

Zoo Praha představila Trojské tolary

  • 29. září 2021,
  • 0:03,
  • PRAHA 7,
  • Ondřej Švec

Pražská zoo, pravidelně u příležitosti svých kulatin, vydává jedinečný artefakt. Dříve to byly například speciální edice poštovních známek, obálek prvního dne nebo razítek. Na počest letošního 90. výročí, představila speciální trojici cenin, limitovanou edici Trojských tolarů. Přestože se nejedná o regulérní platidlo, jde o vysoce kvalitní, polygrafické zpracování Státní tiskárnou cenin. Jejich zakoupením navíc pomůžete chránit ohrožené živočišné druhy. Jak takové tolary vypadají, a jaká zvířata jsou na nich vyobrazena, vám ukážeme v reportáži!

Reklama

Pokaždé, když pražská zoo slaví kulaté výročí, připraví pro veřejnost nějakou specialitu. V minulosti to byly třeba poštovní známky nebo razítka. Letos, kdy zoo slaví nádherných 90 let své existence, přichází s Trojskými tolary.

"Což jsou, v uvozovkách, bankovky, pamětní listy vydané Státní tiskárnou cenin, které jsou opravdu nesmírně pečlivě zpracovány a vytištěny, včetně všemožných ochranných prvků. Výtěžek z nich je určen na naše in situ projekty, to znamená na ochranu ohrožených druhů před vyhubením," konkretizoval Miroslav Bobek, ředitel Zoo Praha.

O grafickou podobu tolarů se postaral designér Zoo Praha Štěpán Kotrba, pro kterého znamenal návrh ceniny vrchol designu a tu největší výzvu.

"Mě inspirovala ta možnost technologická, která se dnes nabízí, protože většina bankovek, státovek i cenin se dělá spíše technicky a málo výtvarně. A tady bylo možné poradit si jak s prvky ochrany, tak s tím výtvarnem," vysvětlil Štěpán Kotrba, designér Zoo Praha. 

Bankovky, nebo spíše pamětní listy, se nabízejí v hodnotách 100, 500 a 1000 Trojských tolarů. Na jejich výrobu byla použita podobná technologie jako na skutečné české bankovky, včetně většiny ochranných prvků. Oproti klasickým bankovkám byla jejich výroba ale přeci jen o něco kratší.

"Je to několik měsíců. Tady to bylo trošku kratší, protože tam není použita technika hlubotisku, jako je na klasických bankovkách. To je takové to, když na to sáhnete, tak cítíte ty reliéfy. Tak to tady není. A to hodně zkracuje tu přípravu bankovky. Nicméně pořád se bavíme o měsících," vysvětlil Tomáš Hebelka, ředitel Státní tiskárny cenin.

Na unikátních Trojských tolarech pak najdete jedny z nejpopulárnějších zvířat Zoo Praha. 

"Je to naše slonice Gulab, nejstarší zvíře v zoologické zahradě. Je to už, řekněme, náš legendární gorilý samec, gorily nížinné, Richard. A je to Meloun. Meloun je lachtan," konkretizovalPetr Hlubuček, náměstek primátora hl. m. Prahy.

Bankovek bylo v každé, jednotlivé hodnotě vytištěno celkem dva tisíce kusů a k dostání budou na e-shopu Státní tiskárny cenin v kompletní sadě tří kusů. Platit se jimi sice nedá, ale jejich koupí pomůžete ohroženým druhům a vzhledem k jejich omezenému počtu, mohou mít jednou zajímavou sběratelskou hodnotu. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu