• Načítám...
>

V Zoo Praha vykukují z kapes malí klokánci

  • 24. února 2022,
  • 17:40,
  • PRAHA 7,
  • Ondřej Švec

Klokaní rodinka z pražské Zoologické zahrady se opět rozrůstá. Klokani rudokrcí, obrovští i rudí přivedli na svět své potomky. Některá mláďata teprve nesměle vykukují z vaku, jiná už ho pro změnu pomalu opouštějí. Než ale malý klokan opustí hřejivou maminčinu kapsu, trvá to několik měsíců, i poté se k ní nějakou dobu rád vrací pro mateřské mléko. Jak se klokanům v pražské Zoo daří, to vám ukážeme v naší reportáži!

Reklama

V Darwinově kráteru v pražské Zoologické zahradě je teď pořádně živo. Několik druhů klokanů tam přivedlo na svět své potomky. Nejnovějším přírůstkem se pyšní klokani rudokrcí. Určit přesné datum narození ale není možné a tak musí chovatelé čekat na chvíli, kdy klokan po několika měsících začne vystrkovat hlavu z vaku.

"My tady máme momentálně dvě mláďata, která vykukují z vaku, jedno mládě u klokanů obrovských, které vykouklo 25. prosince a druhé mládě u klokanů rudokrkých, které vykouklo před 14 dny," řekl David Vala - chovatel expozičního celku Darwinův kráter Zoo Praha.

Mládě klokana rudokrkého už pomalu ochutnává i lístky bambusu, trávu nebo seno. Jinak je ale plně závislé na mateřském mléku. Zajímavé je, že každý potomek potřebuje v závislosti na stádiu vývoje odlišné složení mateřského mléka.

"Klokaní samice dokáže odchovávat až tři generace najednou, ona má ve vaku 4 mléčně struky, přičemž do každého toho struku je schopná pouštět trochu jiné složení mléka. To mládě, které je v tom embryonálním stavu, je hodně malé, je napojené na ten mléčný struk, tak má výživnější mléko, než zvíře, které je už z toho vaku venku," řekl David Vala - chovatel expozičního celku Darwinův kráter Zoo Praha.

Klokana rudokrkého můžete poměrně běžně pozorovat v australské Tasmánii a nebo právě v Zoo Praha. 

"Co je teď nového o těchto klokanech je také to, že vzhledem k tomu, kde žijí v těch nejjižnějších částech Austrálie, tak se velice dobře dokáží vypořádávat i s nízkými teplotami, se sněhem, s přiměřeným mrazem, což rozhodně není pravidlo pro ostatní druhy klokanů," řekl Jaroslav Šimek - zoologický náměstek Zoo Praha.

Díky tomu ho můžete v pražské Zoo navštívit i v zimních měsících a ti pozornější z vás si třeba všimnou, zda klokaní mámě zrovna z kapsy nevykukuje nějaký ten malý klokánek, který později vyskočí na svět.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu