• Načítám...
>

Mládě gibona stříbrného ze Zoo Praha má své jméno

  • 27. března 2022,
  • 12:50,
  • PRAHA 7,
  • Ondřej Švec

V Zoo Praha se od listopadu loňského roku radují z narození dalšího potomka. Tentokrát se rozrostla rodinka gibona stříbrného. Čtyřměsíční mládě se už pomalu osamostatňuje a postupně ochutnává i jinou potravu, než jen mateřské mléko. Přestože už je na světě nějakou dobu, dosud zůstávalo bezejmenné. Na slavnostním zahájení 91. sezony pražské zoo byl ale i tento nedostatek vyřešen a roztomilý tvoreček se tak může hrdě hlásit ke svému jménu. Jakému? To se dozvíte v naší reportáži.

Reklama

Na Zoo Praha a její zvířecí obyvatele už definitivně dolehlo jaro. Ve větvích a korunách stromů teď například dovádí giboni stříbrní, kterým se 20. listopadu loňského roku narodil roztomilý potomek.

"Zatím se drží maminky, i když už ho pomaličku pouští na nějaké kratší průzkumy a co je zajímavé, že už zkouší ochutnávat tu potravu, kterou dáváme dospělým jedincům, což je většinou nějaká zelenina a to i přes to, že matka bude kojit ještě další asi rok a půl," řekl Jan Mengr - kurátor primátů Zoo Praha.

Zpočátku se navíc nevědělo, zda jde o samičku nebo samečka a dokonce ani neměl jméno. Nyní už je ale vše napraveno. S největší pravděpodobností jde o samečka a od samotného ředitele zahrady dostal jméno Claire.

"Mládě se narodilo 20. listopadu, v ten den slavila narozeniny osoba, která odvádí pro Zoo Praha hodně práce, i když tady nepracuje a to je moje manželka Klára," řekl Miroslav Bobek - ředitel Zoo Praha.

Odtud je tedy odvozeno jméno malého opičáka. V Zoo Praha ho čekají jen ty nejlepší podmínky. Ve svém přirozeném prostředí to ale giboni stříbrní mají o poznání těžší. Žijí totiž pouze na indonéském ostrově Jáva, kde dochází k rozsáhlému úbytku lesního porostu. V evropských zoologických zahradách je celkem 57 jedinců gibona stříbrného. Křtu toho z pražské zoo se zhostil náměstek primátora hlavního města Prahy Petr Hlubuček a popřál mu pevné zdraví.

"Jedná se o samečka, takže pravděpodobně až dospěje, tak půjde z naší zoologické zahrady do jiné tlupy, kde si najde partnerku a bude mít také další mláďata. Přál bych celé populaci gibonů na Jávě, aby se tento ohrožený druh zase zmohl," řekl Petr Hlubuček. 

Mladý sameček gibona stříbrného se má čile k světu. Zatím ho mohou spatřit jen ti nejbystřejší, ale dříve či později se od matky odtrhne a bude hbitě skákat mezi větvemi, stejně jako jeho rodiče.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu